Товариство лісівників України

Новина


28
бер

"Городницьке лісове господарство" має справжній скарб з історичною підосновою

Заказник "Модрина" у ДП "Городницьке лісове господарство"– ботанічна пам’ятка природи загальнодержавного значення, яка створена з метою збереження частини лісового масиву з насадженнями 140-180-річної модрини європейської в умовах Полісся.
   Головною лісоутворювальною породою городницьких лісів залишається сосна звичайна, однак до модрини тут ставлення особливе, її унікальні насадження оберігають як найбільшу цінність.
   Модринова алея посаджена князем Юзефом Клєменсом Чарторийським ще у ХVІІІ столітті. Його правнук, граф Юзеф Миколай Потоцький, поставив пам’ятник з надписом: «В століття смерті мого прадіда Юзефа Клєменса Чарторийського Стольника Великого Князівства Литовського, зразкового господаря і засновника модринової культури у ХVІІІ ст., на честь його пам’яті вдячний правнук Юзеф Потоцький».
   Історичний спадок збережено завдяки самовідданій праці багатьох поколінь городницьких лісівників. Продовжуючи благородну справу, вони активно розвивають модринову культуру. За останні 10 років у філії «Городницьке лісове господарство» за участю модрини створено понад 120 га культур, ще 75 га – де модрина є головною породою.