Товариство лісівників України

Новина


19
гру

Голова Товариства лісівників України Юрій Марчук: Плантаційне вирощування новорічної продукції – це нормальний бізнес, який робиться без шкоди для природи

В Україні в середньому в рік заготовлюється близько 1 мільйона новорічних ялинок. Це не тільки ялина, це сосна і ялиця. Звідки вони беруться? Якщо перевести 1 мільйон на кількість садивного матеріалу на гектарі, плантаційне вирощування, то щоб виростити таку кількість садивного матеріалу, потрібно 300-400 га землі. Це не так багато для такої країни як Україна, яка має 33 млн. га земель. Це серйозний потенційний бізнес. А оскільки ялинки росте 3-4 роки, щоб вона досягла комерційного стану, то треба мати 4 поля сівозміни для того, щоб мати обіг постійно.
    Сьогодні ряд підприємств приватного і державного бізнесу, які вже організували вирощування ялинок виключного на комерційній основі. З моєї точки зору, це дуже ефективно. Люди не йдуть в ліс і не рубають те, що повинно рости і створювати природні ліси. Кожна ялинка має свою електронну адресу, і ви можете побачити, легальна вона, чи нелегальна. Ця програма діє в Україні. І третє – ця ялинка є екологічно чистою. Якщо ви ставите її у своїй хаті, будьте певні, ця ялинка не має у своєму складі різних хімічних елементів, які можуть зашкодити вам, вашій родині, вашим дітям.   Де є ризики? Ризики є там, де ми купуємо ялинку, яка не має електронного маркування, не має відповідного обліку у системі. Звідки ця проблема? Це якраз та проблема самосівних лісів, які з’явилися на закинутих сільськогосподарських паях, яких особливо багато на Поліссі. 
   За різними оцінками, таких лісів декілька сот тисяч гектарів, і там багато самосівної сосни, яка піднялася у віці від 4 до 10 років, де її заготовляють, завозять на залізничні станції, там такі є стихійні ринки, там її продають. Вона сама виросла, вона повинна була створити ліс. Але оскільки це  сільгоспземля і власник її не використовує, а  держава цей момент не регулює. Це,  дійсно, проблема, яка підлягає регулюванню.Відносно професійного плантаційного вирощування: це бізнес, який ми маємо у всіх напрямках. Ми ж вирощуємо картоплю, вирощуємо пшеницю, а лісівники вирощують ялинку для новорічних свят. Цей бізнес дуже розвинений в Європі. Ви там не лише купуєте ялинку, яку хочете, вам там її упакують, дадуть комерційний вид і ви серйозно заплатите. Ціна такої ялинки - кілька десятків євро, а у нас така ялинка вартує 150—180 гривень.
   Я б не хвилювався б зараз за екологію українських лісів. Сьогодні одна проблема – це проблема з ялинкою без ознаки, без маркування. Тоді вона точно зрубана нелегально в лісі, або  у самосівних лісах, які виросли без втручання людини.
   Щодо заміни справжніх  ялинок штучними. Екологи закликають використовувати штучні ялики, щоб не вирубувати  живі дерева. Наведу приклад. Людина отримала чи купила квартиру. Вона яку підлогу хоче мати? Штучну, лінолеум, чи дощату? Вона хоче мати штучне пластмасове вікно,  чи натуральне? Ми повинні мати меблі натуральні,  чи з фенолами з ДСП?  Ми повинні поставити ялинку природну, чи штучну?
    Коли ми навколо себе через економію створюємо обстановку штучних матеріалів і запитуємо себе, чому діти так часто хворіють, чому так багато алергій? А ми знаємо ринок штучної утилізації цих ялинок? Скільки кілометрів сміттєзвалищ в Україні? Ми знаємо цю статистику? Де лежить ця пластмаси чи хімія, яка завезена для підлоги, для вікна? Вибір ялинки  - це право вибору кожної людини. Але ви зайдіть у магазин і запитайте сертифікат на цю ялинку. І поставте собі питання: а з чого її зробили, скільки там полімерів, які вони?  І тоді ви зробите висновок, яку ялинку вам вибрати, бо у вас діти. Це ваш вибір, це ваші ризики.
   Я, як лісівник з великим стажем можу сказати, що плантаційне вирощування новорічної продукції – це  нормальний бізнес, який робиться без шкоди для природи, адже є плантації чорниці, журавлини, є плантації верби, щоб отримати паливо, і є плантації ялини, які  ми вирощуємо на Новий рік, щоб люди отримали задоволення. Я вважаю, що це правильний бізнес, екологічно виважений, до того ж,  цю використані ялинки ще й можна утилізувати без шкоди для навколишнього середовища.