Товариство лісівників України

Новина


30
лип

Гікорі білий – екзотичний горіх, що зростає у гайсинських лісах. Про що не знає Вікіпедія і чому неможливо розгадати таємниче походження дореволюційної плантації?

Глобальне потепління засвідчують різноманітні природні аномалії. До прикладу, цього року на Алясці зафіксовано новий температурний рекорд – плюс 32 градуси у порівняні із середнім показником 18 градусів. Україна, у зв’язку з підвищенням температурного режиму та зниженням рівня ґрунтових вод, втрачає тисячі гектарів лісу. Наші ліси всихають, стаючи вразливими до шкідників та хвороб лісу. «Біологічна пожежа» не шкодує і Поділля. Традиційна ялина, сосна практично зникають із лісових масивів. Тому лісівники Вінниччини, щоб створити біологічно стійкі та продуктивні лісові насадження, шукають альтернативу, вводячи в лісові насадження екзотичні для подільських дібров породи.
- На Вінниччині дубові насадження складають 80% площ лісових угідь. Але лісівники вводять у склад лісових культур цінні аборигенні породи (береку лікарську, грушу, черешню) та інтродуковані (чужорідні) деревні породи (горіх чорний, модрину, дугласію та інші). Кліматично-ґрунтові умови подільських дібров є сприятливими для росту багатьох інтродукованих порід. Дуже  гарно себе почувають і радують вінницьких лісівників приживлюваністю і хорошим приростом модрина європейська, горіх чорний – нехарактерні для подільських лісів породи, але  дуже цінні та перспективні у вирощуванні, стійкі до всихання. ДП «Гайсинський лісгосп» у склад лісових культур уже впродовж  багатьох років вводить крім перерахованих вище порід і гікорі білий. Усі ці породи вводяться чистими рядами до 20–25 % загальної кількості посадкових місць, - розповідає директор ДП «Гайсинський лісгосп» Микола Лащенко. У 2018 році гайсинські лісівники виростили 1 тис. шт. сіянців гікорі білого, а вже цього  року за участі гікорі білого було створено 3 га лісових культур.
   Гікорі білий (карія пекан) - це цінний екзот із родин горіхових,  батьківщиною якого є Північна Америка. Американські штати Техас, Айова, Флорида та Мексика, схили Апалачів – ось рідні місця цієї породи. Маленький горішок, який практично не має харчової цінності, але дає життя прекрасній деревині. Гайсинські лісівники мають власну якісну насіннєву базу цього інтродуцента. У Гайсинському лісництві  на площі 1,2 га ростуть  49-річні лісові культури гікорі із висотою деревостану 18 м. До речі, тут же у 70-х роках лісівники висадили ще один вид із родини горіхових – горіх Зібольта. Певний час насадження гікорі у Гайсинському лісництві  мали статус насіннєвої плантації. Тому тут можна помітити ширину міжрядь 5 м, зріджені ряди.
  - Такі заходи дозволили деревам отримати розвинену крону, яка забезпечує краще плодоношення і відповідну якість насіння. З часом під час проведення базового лісовпорядкування це насадження було переведене у лісові культури. Але гайсинські лісівники продовжують тут заготовляти горіхи гікорі для власних
розсадників. У 2018 році у лісництві заготовили 10 кг чистого насіння гікорі білого, - зазначає головний лісничий ДП «Гайсинський лісгосп» Сергій Руденко.
   Росте гікорі білий і в Соболівському лісництві. Невеличке насадження, усього 0,2 га, дуже цікаве. Його вік встановили колись таксатори Української лісовпорядної експедиції під час базового лісовпорядкування. Сьогодні це аж…123 роки! На даний час запас на 1 гектар становить 350 кубометрів, середня висота породи - 28 м. А ось загадкою й досі залишається інформація про те, хто ж завіз ще у царські часи на Гайсинщину насіння цього екзота і з якою метою посадив. Можливо, там був панський маєток чи сад, і вже давно нема тих, хто заклав це насадження, а дерева ще й досі з нами. Плодоносять і дають життя молодим сіянцям. Так що гайсинські лісівники повністю забезпечені насіннєвою базою цього інтродуцента.
   - Це, дійсно,  цінна порода, перспективна у вирощуванні, деревина має хороші властивості, морозостійкий, невибагливий до родючості ґрунту і, як усі представники родини горіхових,  стійкий до посухи, хвороб, шкідників та пошкодження дикими звірами. Тому Гайсинський лісгосп створює лісові культури за участю гікорі білого. Ми висіваємо насіння гікорі у базовому лісорозсаднику ДП «Гайсинський лісгосп» та у лісових розсадниках лісництв для вирощування садивного матеріалу для власних потреб, - розповідає Анатолій Кошельник, інженер з лісокористування ДП «Гайсинський лісгосп».
   До речі, Вікіпедія вказує, що «…найраніше випробування пекана було проведено в Нікітському ботанічному саду на початку XIX ст., але виробничого розвитку культура не отримала...», згадуються плантації,
створені у Херсонській, Кіровоградській та Харківській областях. Про соболівські 123-річні гікорі одна із найпопулярніших у світі онлайн- енциклопедій не знає й досі…