Товариство лісівників України

Новина


28
бер

Фронту потрібно більше деревини!

Представники ДП "Ліси України" разом з представниками Спілки воїнів-лісівників України відвідали військових на Лиманському напрямку. Привезли допомогу та гостинці одній з інженерних бригад, яка зводить опорні пункти на першій лінії оборони.
До позицій ворога менше 10 кілометрів, тому майже все будується з деревини. Для будівництва фортифікацій із бетонних споруд потрібні крани та спеціалізована техніка, яка дуже швидко стає мішенню для ворожих дронів. 
«Опорник» — це бліндажі, вогневі позиції, траншеї. 
Найбільше деревини витрачається на будівництво бліндажів. Верхні перекриття облаштовують у три шари дерев'яних колод, які здатні витримувати влучання з мінометів чи польової артилерії. 
Вогневі позиції будуються як відкритого типу, так і закритого — прикриті зверху. На одному «опорнику» їх десятки. Щоб військові не стояли у воді, підлогу покриває дерев’яний настил. 
Бліндажі та вогневі позиції об’єднані траншеєю довжиною у сотні метрів. Опорні стінки таких траншей вкриті деревиною та геотекстилем.
Лише одна будівельна бригада щодня використовує кілька вантажівок деревини. А таких бригад у підрозділі чимало. Це сотні кубів лісу щодоби.
Аби побудувати якісні фортифікації деревини потрібно ще більше. Ворог будує повністю закриті лінії оборони. Нашим військовим вони також потрібні. Кількість ворожих дронів зростає з кожним днем. Закриті позиції не лише захищають піхоту, але й маскують переміщення.
Проте будівництво закритих позицій — це зростання витратних матеріалів, в першу чергу, деревини.
Всі заявки від військових ДП «Ліси України» закриває на 100%. За минулий рік підприємство передало ЗСУ понад 101 тис. куб. м лісу. З початку поточного року ці цифри сягнули вже понад 32 тис. куб. м деревини.
Допомоги у держави не просимо. Заготівля, доставка, завантаження у вагони — все за рахунок лісівників. Навіть сплачуємо податки за передані військовим лісоматеріали. 
Без реформи, без створення ДП «Ліси України» це було неможливо.
Щоб збільшувати поставки, потрібно спрощувати доступ до деревини, яка сьогодні пропадає та втрачається. Це буреломи і вітровали, розробка яких гальмується бюрократичними процедурами. У Верховна Рада України знаходиться законопроєкт №9516, який вирішує проблему. Сподіваємося на його підтримку.