Товариство лісівників України

Новина


17
чер

Екскурсії до вінницьких лісівників – цікаві, корисні та красиві!

Лісівники Вінниччини великого значення надають інформаційно-просвітницькій діяльності, співпраці з громадськістю, підростаючим поколінням, --зауважує начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Бондар А.О. - На базі держпідприємств лісового господарства Вінниччини активно діє 50 учнівських лісництв, для змістовної та повноцінної роботи з підростаючим поколінням та дорослими лісівники створили 33 лісівничих еколого-просвітницьких центри, 44 лісівничо-екологічних просвітницьких пункти.
   Один із найбільш інформаційно наповнених та естетично оформлених є пункт, створений у Басаличівському лісництві ДП «Гайсинський лісгосп». Підтвердженням цього є часте відвідування лісництва гостями, особливо – школярами. Нещодавно до лісництва завітали з екскурсією гайсинські школярі.
   Учні 8-А класу ЗОШ №4 м. Гайсин, завершуючи навчальний рік, разом із вчителем географії Сташко Інною Василівною провели цілий ряд екскурсій, серед яких - відвідування Басаличівського лісництва. У школі активно працює учнівське лісництво «Паросток». Тому для дітей дуже корисним є детальне знайомство з теплично-парниковим господарством лісництва: посівним відділенням, теплицею, парниками лісового розсадника.
   Тут уже проросли сходи молодих дубків, горіха чорного, черешні, хвойних та інших лісоутворюючих порід. Наступного року ці тендітні сіянці переселяться на лісову ділянку і стануть майбутнім лісом. Школярі побували в місцевому міні-зоопарку, лісівничо-екологічному просвітницькому пункті, з захопленням розглядали ландшафтний дизайн території.
   Переважну більшість відвідувачів приваблює альпійська гірка з водограєм, міні-ставочок із золотими рибками, стенди, альтанки. Також рекреаційний комплекс Басаличівського лісництва містить дендрологічний парк, створений ще 1968 року. Тут росте 25 видів деревних та чагарникових порід, досить нехарактерних для Поділля.
   Діти із задоволенням фотографувалися, оглядали цікаві локації, а також дізналися нову інформацію про життя лісу, роботу лісівників. Тому залишилися у захваті від екскурсії і обіцяли завітати ще раз.
   - Ми завжди раді відвідувачам, постійно оновлюємо стенди, оформлення локацій, удосконалюмо інформаційний пункт, адже все це – для людей, - розповідає лісничий Андрій Швець.
   Саме завдяки його ініціативі садиба лісництва є спражньою місцевою родзинкою, улюбленим місцем проведення екскурсій для дітлахів, фотосесій для молодят. Тут справді дуже красиво і чимало цікавих куточків, експонатів, виконаних із смаком, із гумором. Лісничий реалізовує свої творчі задуми, залучаючи до виготовлення робіт із дерева справжніх талановитих майстрів із декоративного різьблення, а часто – й підручні матеріали, які оживають у руках майстрів несподіваною красою.

   Пресслужба Вінницького ОУЛМГ