Товариство лісівників України

Новина


20
сер

Еко-туризм та рекреаційна мережа: волинські лісівники задають високу планку у лісовій галузі

18 серпня 2022 року, на Волині відбулось виїзне засідання колегії Держлісагентства за участю керівників обласних управлінь лісомисливських господарств всієї країни, а також екологів, науковців та представників профільного комітету Верховної Ради України. Від імені очільника області Юрія Погуляйка, обласну військову адміністрацію представляв Олександр Троханенко.
Діяльність галузі в умовах воєнного стану за перше півріччя – основне питання порядку денного. Загалом відпрацювати вдалось досить ефективно, відзначають фахівці – незважаючи на зменшення обсягів заготівлі, зростання цін на паливо та заборону мисливського сезону. У південних і східних областях держави ситуація протилежна – через війну.

З тієї ж причини в країні збільшився і попит на дрова, як альтернативний варіант опалення. Заявлена потреба для забезпечення населення та підприємств складає майже 5 мільйонів кубометрів, що значно менше планової заготівлі. Тож спільним рішенням колегії ухвалили збільшити обсяг заготівлі дров, а також сформувати запаси деревного палива у прифронтових зонах та на деокупованих територіях.

Разом з тим, на колегії проаналізували нові можливості галузі – створення лісівниками рекреаційної мережі та еко-туризму на ввірених їм територіях.

Здобутки волинських лісогосподарств у цьому напрямку високо відзначив очільник Держлісагентства Юрій Болоховець. «Вже зараз маємо подумати про те, як та яку Україну будемо відновлювати. Тому акцент цієї колегії на рекреації та екотуризмі. Це – тема майбутнього, а на Волині – успішно реалізований проєкт. І цей досвід варто перейняти усім», – переконаний Юрій Блоховець.

Начальник Волинського обласного управління лісомисливського господарства Олександр Кватирко розповів, що створенню рекреаційної системи відпочинку у лісах передувала боротьба лісників із пожежами.

Наявність організованого місця відпочинку зменшує кількість стихійних вогнищ у лісах, а значить протидіє пожежній небезпеці. Тож тепер на Волині функціонує ціла мережа із 750-ти повноцінних відпочинкових комплексів та рекреаційних пунктів.

Також щороку будується близько 100 кілометрів лісових доріг, які включають в себе 35 піших, кінних та велосипедних екомаршрутів. Окрім економічної складової, така практика сприяє профілактичній і просвітницькій роботі лісників із населенням, екскурсіям та урокам безпеки для дітей.

В той же час волинські лісомисливські господарства стали потужною підтримкою для армії.

«Від імені очільника області Юрія Погуляйка висловлюю щиру вдячність волинським лісівникам за їх щоденну роботу. А також – за щоденну підтримку наших збройних сил», – заступник голови облдержадміністрації Олександр Троханенко особливо відзначив активну допомогу лісівників в облаштуванні українсько-білоруського кордону, волонтерство, фінансову та матеріальну підтримку колег з постраждалих регіонів.