Товариство лісівників України

Новина


18
тра

ДП «Сторожинецький лісгосп» продовжує збагачувати ліси краю цінними видами деревних рослин

Ось уже кілька років, як лісівники нашого підприємства займаються вирощуванням та введенням в насадження модрини європейської. Цінність цього величного і міцного дерева пов’язана з біологічною стійкістю цього виду до шкідників і хвороб лісу, швидкістю росту дерева, а також з якісними характеристиками деревини.
   Першими займатися вирощуванням модрини почали лісівники Чудейського лісництва, що й не дивно, оскільки саме на території цього підрозділу знаходиться пам’ятка природи місцевого значення «Праліс модрини європейської». Відвідавши цю мальовничу ділянку лісу неможливо не відчути захоплення від споглядання височезних модрин віком майже 180 років. Починалось все із створення невеличких теплиць, де і вирощувались перші сіянці. Зараз же пробуємо створювати посадматеріал із закритою кореневою системою, висіваючи насіння у касети із торфом. Цей метод значно ефективніший у вирощуванні, оскільки насіння має більшу схожість, а сіянці кращу приживлюваність.
   Гарні результати цієї роботи перейняли й інші лісництва. За останні кілька років на території ДП «Сторожинецький лісгосп» введено модрину європейську на площі майже 750 га. Велика частина посадкового матеріалу була саме з Чудейського лісництва. Для забезпечення підприємства власним покращеним насінням модрини на території Верхньо Петрівецького лісництва продовжується закладання клонової плантації площею 2 га. На ній вирощуються нащадки плюсових дерев модрини з колекції Берегометського ЛМГ. Робота з підвищення продуктивності лісів триває.