Товариство лісівників України

Новина


27
бер

ДП «Макарівський лісгосп». Співпраця лісівників з учнівською молоддю.

Дбаючи про лісове багатство, працівники ДП «Макарівське лісове господарство» дбають і про виховання своєї зміни, бо усвідомлюють – вся їх робота може бути марною, якщо не буде кому передати справу. Тому і намагаються в міру можливостей виховувати нове покоління екологічно свідомих людей, які розуміють важливість праці лісівників.
   Саме з цією метою, при лісгоспі й створені учнівські лісництва. По – перше, вони є ефективною формою позашкільного навчання, натуралістичного виховання відповідальних за свою землю громадян країни. А по – друге, тут бере початок профорієнтаційна робота з молоддю у природничому напрямку. Наразі, при лісгоспі діють два учнівські лісництва – Ніжиловицьке та Комарівське, в роботі яких беруть участь більше, як сорок  активних школярів середніх та старших класів.
   Ніжиловицьке учнівське лісництво створене у 2008 році й налічує 20 школярів. Від навчального закладу ними опікуються Шевченко В. П. – директор Ніжиловицького НВО і Ковальчук А. А. – керівник учнівського лісництва, від лісгоспу кураторами є головний лісничий Кондрацький С. В. та лісничий Ніжиловицького лісництва Іванюк М. С. Для занять учні мають спеціально обладнану кімнату в приміщенні школи, а в лісництві за ними закріплено лісову площу в 496 га, якою юні лісівники опікуються разом з лісовою охороною.
   Комарівське учнівське лісництво створене у 2012 році  має у своєму складі 22 вихованці. Їх очолює керівник учнівського лісництва Лапуга Л. В. та в. о. директора Комарівського НВО Кошолап В. Г., від лісгоспу з учнями працюють головний лісничий та лісничий Комарівського лісництва Сичевський М. А. В лісництва також є своя кімната в приміщенні школи, юні натуралісти доглядають за лісовими насадженнями місцевого лісництва на площі 350 га.
   Юні лісівники щороку є активними учасниками Всеукраїнських акцій «Майбутнє лісу – у твоїх руках», «Ліси для нащадків», «Посади своє дерево», «Зелений паросток майбутнього». Крім того, школярі дотичні до багатьох питань повсякденної життєдіяльності лісгоспу, беруть участь в весняних та осінніх посадках лісу, збирають лісове насіння, очищують разом з працівниками підприємства прилеглі до автодоріг та сіл насадження від побутового сміття. Так минулого року учнівськими лісництвами було створено нові насадження на площі у 8,5 га де було висаджено близько 70 тисяч молодих сіянців сосни, ялини, дуба та берези. В осінній період зібрали 250 кг жолудя та 50 кг каштана для висіву в лісових розсадниках. За підтримки лісової охорони, прибрано від побутового сміття 30 км смуг вздовж автомобільних доріг, що проходять через лісові масиви. На цей рік теж заплановано не менше добрих справ. Також, за сприяння підприємства влаштовують природничі екскурсії та беруть участь в різних заходах – тематичних конкурсах, змаганнях.
   Працівники ДП «Макарівський лісгосп» висловлюють щиру вдячність юним лісівникам району за їх завзяття, допомогу, високу екологічну свідомість та розуміння складності та важливості праці людей лісу. Сподіваємося на продовження тісної співпраці в питаннях збереження та примноження лісів.