Товариство лісівників України

Новина


22
кві

ДП "Ліси України" починають співпрацю з Департаментом природних ресурсів штату Вашингтон

Під час робочої поїздки провели зустріч із головою Департаменту Хіларі Френц.
Перший напрям співпраці – лісове господарство та глобальне потепління. США інвестують у масштабні дослідження, які визначають, яким чином адаптувати ліси до змін клімату. Як формувати породний склад для підвищення стійкості лісу в нових умовах.
Українські лісівники зможуть користуватися останніми дослідженням американських колег, враховувати їхні напрацювання.
Другий напрям – боротьба з лісовими пожежами. У США вона на надзвичайно високому рівні. Не лише тому, що американці мають на порядок більші технічні можливості. Є відмінності в організації процесу, які варто проаналізувати.
Звісно, для України важлива не лише консультаційна допомога. Наші ЛПС (лісові пожежні станції) потребують сучасного обладнання. 
Третій напрям – сучасні світові практики і українська нормативна база, яка регулює лісове господарства. В США знайдений оптимальний баланс між екологією та економікою. Україна запровадила безліч обмежень, вважає економічний фактор другорядним, використовує у повній мірі власні ресурси і… просить про допомогу. Це треба змінювати, американські колеги готові допомагати. 
Одним із прикладів поєднання економіки та екології наші партнери вважають дерев’яне будівництво. З дерев’яних конструкцій зводяться навіть багатоповерхові будинки та офісні приміщення. Дерево у будівництві – це зв’язування вуглецю, омолодження та адаптація лісів до змін клімату. В Україні надлишок сировини та гостра потреба у будівництві житла для переселенців, проте бурхливого розвитку цього напряму не спостерігається. 
За підсумками зустрічі підписаний документ про співпрацю. Американські колеги більше дізналися про нашу ситуацію і наші потреби та зможуть запропонувати власне бачення взаємодії.