Товариство лісівників України

Новина


19
тра

Довгострокові контракти та зміни у формуванні лотів. Згортання державної переробки та нові можливості для інвесторів.

Про ці та інші аспекти реформування галузі говорили сьогодні з представниками бізнесу під час круглого столу, організованого ГС «Асоціація деревообробних підприємств України».
Останні півроку були чи не найскладнішими для переробників. З огляду на це, дуже радий був почути, що український бізнес не лише вистояв, але і, у певній мірі, адаптувався до нових умов. У бізнесу є достатньо ресурсу для роботи.
Тим не менш, проблеми залишаються. Надвеликі витрати на експортну логістику, надвисокі ставки по кредитах та багато іншого.
Саме тому найголовніший запит від бізнесу до керівництва лісової галузі – забезпечити стабільність.
Стабільну наявність ресурсу, стабільні умови реалізації, стабільну цінову політику.
ДП "Ліси України" не менш зацікавлено у стабільному та прогнозованому ринку. Як і переробники, ми інвестуємо у розвиток – механізацію заготівлі, насіннєві центри, розширення дорожньої мережи. І маємо розуміти, що наші інвестиції повернуться.
Гарантувати не просто стабільні, а затверджені на рівні законодавства правила гри, має ухвалений у першому читанні Закон про ринок деревини. Але робота над документом, на жаль, ще триває.
Проте навіть до ухвалення закону ДП «Ліси України» намагається удосконалити систему реалізації. Для нас пріоритетні не лише прозорість та конкурентність, але й фактор доступності ресурсу для всіх гравців. Адже окрім декількох десятків великих компаній, що займають понад половину ринку переробки, в Україні працює тисячі середніх та малих підприємств.
Базуючись на досвіді перших місяців роботи ДП «Ліси України», плануємо на третій квартал запровадити наступні зміни:
▪На квартальні аукціони виставляємо увесь ресурс. І проміжне, і головне користування.
▪Розподіл між великими і малими лотами 50/50 (виключення — Карпатський регіон, де дуже багато малих і середніх підприємств, тому обсяг великих лотів, відповідно, менший). 
▪Починаємо поступово переходити до довгострокових контрактів - піврічних, або річних договорів на основі біржових індексів.
▪Посилюємо відповідальність директорів філій за невиконання умов контракту (перший інцидент – догана, другий – звільнення). 
Ми також пропонуємо бізнесу нові можливості у напрямі державно-приватного партнерства. ДП «Ліси України» згортає державну переробку. У минулому році у нас працювало 200 цехів. Сьогодні залишилось лише 120. Співробітників поступово переводимо на інші напрями – догляд, охорону. За наявності ефективного інвестора, ми готові абсолютно прозоро через Фонд державного майна України надавати переробні підприємства в оренду. Процедура займає приблизно 3 місяці. Беріть обладнання, людей, працюйте.
Стратегічна мета влади – створити в України сучасну та потужну промисловість по виготовленню не лише пиломатеріалів, але й продукції з деревини з високою доданою вартістю. 
І ДП «Ліси України» буде максимально сприяти її досягненню. Ми концентруємося виключно на догляді, охороні, вирощуванні лісів, забезпечує ринок достатнім обсягом сировини. Все інше це приватний бізнес.
Юрій Болоховець