Товариство лісівників України

Новина


18
лис

Догляд за лісами та виготовлення альтернативних видів палива: виробнича нарада у ДП «Новосанжарський лісгосп»

14 листопада на базі ДП «Новосанжарський лісгосп» відбулася виїзна виробнича нарада Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства за участі керівників лісогосподарських підприємств області. Новосанжарські лісівники ділилися досвідом щодо поліпшення санітарного стану лісів в частині вибіркових санітарних рубок та рубок догляду в молодняках, а також виготовлення альтернативних видів палива.
   Учасники наради оглянули лісові насадження, де проведені рубки догляду, а саме прочищення, у насадженнях 14-15 років, середньою висотою 5-6м. Даний господарський захід особливо важливий у молодих насадженнях, адже прочищення забезпечує склад і рівномірне розміщення дерев головної породи на площі, формують оптимальну структуру майбутнього деревостану, регулюють кількісне співвідношення окремих порід. Головна лісівнича мета рубок догляду – формування високопродуктивних насаджень з тих деревних порід, які відповідають даним умовам зростання і до моменту головної рубки утворюють максимальний запас високоякісної деревини.
   Слід зазначити, що догляд за лісом – досить складний процес, що вимагає великих витрат праці і коштів на його проведення, зокрема в молодняках. Тому у ДП «Новосанжарський лісгосп» вирішили не лише проводити важливий господарський захід, а й мінімізувати витрати на проведення цих робіт, шляхом впровадження безвідходного виробництва. Для цього директор лісгоспу Василь Красюк вирішив  придбати деревоподрібнювач «Farmi Profi CH27FCC» та маніпулятор «Palms4.70E», завдяки яким прямо на ділянці прочищення деревина одразу переробляється на тріску. Потім її відвозять у цех з виготовлення брикетів паливних.
   Лінія з виготовлення брикетів працює у лісгоспі вже чотири роки і постійно вдосконалюється. Спочатку придбали за 120 тисяч гривень спеціальне обладнання, а потім удосконалили його, закупивши ще за 120 тисяч гривень ударні преси. Така лінія з виробництва брикетів зовсім скоро  окупила себе в повному обсязі. Сировиною для їх виготовлення є деревна тріска. Спочатку її переробляють за допомогою подрібнюючого обладнання безпосередньо на рубках прочищення, а потім ще раз подрібнюють для безпосереднього виготовлення брикетів. Таке «ноу-хау» від новосанжарських лісівників користується великим попитом у населення. Наразі вартість 1 тонни готової продукції коштує 3 тисячі гривень. Найбільше покупців за нею із південних районів області – Кобеляцького, Козельщинського, Карлівського, там де не вистачає деревини.
  – Де горять дрова, там горять і брикети. І в грубах, і в котлах можна використовувати. 1 тонна брикетів заміняє по калорійності 5 тонн сухих дров. Уже багато організацій обладнали котли спеціально під ці брикети. Для їх виготовлення використовується будь-яка деревина, точніше тріска і дубова, і хвойна. На мою думку, таку лінію з виготовлення брикетів треба ставити у всіх лісових господарствах, це фактично безвідходне виробництво, – зазначає Василь Красюк.
   Таке паливо, зазначають лісівники, екологічно чисте, бо виготовляється лише з природних матеріалів, без використання клею.
   Також лісгосп забезпечує населення і традиційним видом палива – дровами. Для зручності покупців, встановили дровокол, який розколює дуб та вільху. Обладнання обійшлося підприємству у 400 тисяч гривень. Завдяки установці, колода розрізається на невеличкі близько 30 см заготовки, а тому їх відразу можна використовувати для опалення.
     – У 2018 році лісгосп реалізував 460 кубів колотих дров. У день наколює 5-7 кубів дров. Колоті дрова користуються великим попитом, за ними стоять черги. Вартість для населення за 1 куб колотих дров  1002 гривні. У нас ще є доставка – 15 гривень за км. в обидві сторони, – повідомив директор ДП «Новосанжарський лісгосп» Василь Красюк.
   Разом з тим, додав лісівник, лісгосп продає і звичайні, не колоті дрова, як хвойних, так і твердих порід, ціна на них менша вдвічі і за 1 куб.м дров твердих порід становить 460 грн.
   Обладнали у лісгоспі і сучасні сушильні камери. У них за один раз можна висушити близько 40 кубів дошки. Сам процес займає близько 2-3 тижнів. У результаті сушіння дерево з природної сировини стає промисловим матеріалом. При зниженні вологості у деревини покращуються її експлуатаційні властивості, знижується маса та підвищується міцність. У порівнянні з сирою дошкою, суху дошку легко склеювати й обробляти.  Суха дошка у 2-2,5 рази дорожча, тому відповідно і прибутки мають більші. Ціна за 1 куб сушеної дошки становить близько 6 тисяч гривень. Витрати ж на опалення мінімальне, оскільки встановлені дров’яні котли. Лісівники сподіваються, що така сировина матиме чималий попит у населення і стане конкурентною на ринку пиломатеріалів.
   Резюмуючи виробничу нараду, начальник управління Юрій Тараненко зазначив:
 – Новосанжарські лісівники посадили цілий каскад нових лісів. За двадцять років у лісгоспі висаджено 2185 га нових лісів. Тому  нині всі вони потребують ретельного догляду для формування повноцінної деревини. Дуже важливо вчасно проводити рубки догляду. Від якісного проведення відводу ділянок залежить породний склад насаджень, збереження і посилення екологічних та естетичних властивостей лісу, підвищення стійкості та продуктивності насаджень. А безвідходне виробництво дає можливість проводити такі господарські заходи ще й з мінімальними витратами, оскільки у лісгоспі працює безвідходне виробництво. Такий спосіб ведення господарства мають взяти до уваги й інші лісгоспи області, – акцентував начальник управління.