Товариство лісівників України

Новина


23
лип

Для вінницьких лісівників вирощування посадкового матеріалу в контрольованому середовищі – звична справа

Одним із головних завдань лісівників Вінниччини є турбота про якісний посадковий матеріал. Для того, аби виростити стандартні й здорові сіянці, які матимуть високу приживлюваність і стійкий імунітет при залісненні ділянок, а також забезпечити широкий асортимент декоративного посадкового матеріалу, потрібно неабияк постаратися. Тому лісівниками Вінниччини застосовуються різні методи висіву насіння та вирощування рослин, аби порівняти та вибрати найбільш ефективні.
  В ДП «Бершадський лісгосп» в Ободівському та Сумівському лісництвах багато років практикує вирощування посадкового матеріалу у контрольованому середовищі.  Таким чином простіше забезпечити рослинам комфортні умови для зростання.
   В Ободівському лісництві опікується сіянцями в контрольованому середовищі (коробах) помічник лісничого Микола Іванович Бащенко. Тут вирощують модрину європейську, сосну звичайну, сосну кримську, ялину європейську, ялицю білу.
   - Сосна кримська, наприклад, - культура посухостійка, добре росте на захисних насадженнях, землях, не придатних для ведення сільськогосподарського виробництва, добре приживається в умовах зміни клімату, - розповідає Микола Бащенко.
   Короба накриваються притінюючою сіткою, щоб уникнути потрапляння на сіянці прямого сонячного проміння, щоб вберегти насіння від поїдання птахами. Аби створити оптимальні умови для росту сіянців, короби заповнюють спеціально підготовленим  родючим ґрунтом та проводять штучний полив насаджень.  Завдяки щільному посіву культур забезпечується більший вихід стандартних сіянців, які потребують мінімального догляду. Таким чином з 1 квадратного метра можна одержати понад 1300 стандартних сіянців.
   Перед висівом насіння хвойних порід проходить підготовку й одразу після сходів розпочинається пильний догляд за ними. Звичайно, не обходиться без ручної роботи – прополювання, але висівання у контрольоване середовище значно зменшує затрати, оскільки займається значно менша площа.
   Сіянці перебувають у коробах 2 роки. Після цього ґрунт повністю змінюють, щоб унеможливити розповсюдження грибків, бактерій, які згубно впливають на нові сіянці. Цей процес безперервний, тому на місці дворічних культур висівають нові.
   У Сумівському лісництві для забезпечення потреб споживачів у декоративно-посадковому матеріалі закладено потужне теплично-парникове господарство. На площі 745 кв. м  облаштовано дрібнокрапельний полив. У теплиці площею 475 кв. м встановлена автоматизована система «Туман», яка завдяки специфічному розпиленню води створює сприятливі умови для вирощування рослин. 
   У Сумівському лісництві вирощують близько 75 різновидів декоративного посадкового матеріалу із закритою кореневою системою. Тут представлені вічнозелені та листопадні породи. Перевага надається саме тим видам декоративного посадматеріалу, які мають добру приживлюваність у нашій місцевості та відповідають вимогам ринку. Великою популярністю користуються зелені туї та ялівці різних видів та форм, декоративні кущі форзиції, гліцинії, жимолості та інших, цвіт яких має дивовижний вигляд та аромат.
   Така кропітка робота дозволяє одержати якісний посадковий матеріал. Рослини, які вирощують лісівники, мають доглянутий та товарний вигляд і представлені у широкому асортименті.