Товариство лісівників України

Новина


18
лют

Держлісагентство звертається до голів ОДА щодо виділення самозалісених та деградованих і малопродуктивних земель для створення нових лісів

Один із засобів посилення охорони земель сільськогосподарського призначення та подолання дестабілізуючих факторів екологічної ситуації (ерозія ґрунтів, виснаження річок) є лісорозведення.
Ліси, створені на низькопродуктивних і непридатних для використання в сільському господарстві землях (яри, балки, піски тощо), а також на землях, виділених для створення полезахисних лісових смуг та інших захисних насаджень, матимуть режим обмеженого лісокористування і використовуватимуться виключно в природоохоронних та захисних цілях.

Основним аспектом програми Президента «Зелена країна» є збільшення площі лісів, збереження та відтворення лісів (у тому числі самосійних), стимулювання лісорозведення, збереження та відновлення природних екосистем, удосконалення системи лісоуправління тощо.

Указом Президента України № 228/2021 Кабінету Міністрів України доручено вжити заходів щодо ідентифікації самозалісених та придатних для створення лісів земельних ділянок державної та комунальної форм власності з метою їх подальшого використання для досягнення оптимальної лісистості.

Державне агентство лісових ресурсів України звернулося до обласних державних адміністрацій із пропозицією стосовно організації проведення спільних нарад за участю представників облдержадміністрацій, територіальних органів Держлісагентства та Держгеокадастру і голів об’єднаних територіальних громад для розгляду питань щодо виявлення самозалісених земель та земельних ділянок, придатних для створення лісів, і передачі їх до державних або комунальних лісогосподарських підприємств.

Лісгоспи Держлісагентства надіслали до об’єднаних територіальних громад та інших землекористувачів 2,7 тис. клопотань щодо розгляду і прийняття рішень про передачу 69,1 тис. га земельних ділянок, які не використовуються у товарному виробництві.

Станом на 1 лютого 2022 року отримано 1,4 тис. відповідей, із них позитивних – 636 відповідей на площу 16,4 тис. гектарів. На даний час не отримано відповідей на 1,3 тис. клопотань на площу 37,4 тис. га або 54 % від загальної площі, на яку були направлені клопотання.

Ураховуючи вищевикладене, керуючись пунктом 1 статті 30 і пунктом 1 статті 31 Лісового кодексу України Держлісагентство звертається до голів обласних державних адміністрацій та голів обласних рад з проханням щодо продовження відповідної роботи у виділенні самозалісених та деградованих і малопродуктивних земель для створення нових лісів з передачею їх до складу лісогосподарських підприємств.