Товариство лісівників України

Новина


09
лип

Державна комісія ТЕБ і НС під головуванням Дениса Шмигаля ухвалила комплекс заходів з ліквідації наслідків пожеж на Луганщині

Під головуванням Прем’єр-міністра України відбулося засідання Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якій було розглянуто питання ліквідації наслідків лісових пожеж на Луганщині.
   В рятувальних роботах, за його словами, задіяні більше 1000 людей, в лісах здійснюється цілодобове чергування, рятувальники забезпечені усім необхідним. «На жаль, внаслідок пожежі є 5 загиблих. У населеному пункті Смолянинове 24 будинки повністю згоріли і не підлягають відновленню. Всього постраждало 59 будинків, 35 з них мають пошкодження різного ступеня. В дачному кооперативі «Вовче озеро», станом на сьогодні, зруйновано 56 будинків. З учорашнього дня працює комісія, яка робить обхід та фіксує всі зруйновані та пошкоджені будинки, кількість постраждалих людей».
   Також очільник ОДА ВЦА підкреслив, що обласна влада підготувала місця обсервації, але люди поки що не звертаються по допомогу щодо надання житла, проживають у сусідів або родичів.
   Денис Шмигаль у свою чергу наголосив на необхідності максимально швидко здійснити виділення коштів для допомоги постраждалим. «Люди залишилися без житла, багато у кого згоріло все, в тому числі і документи, і гроші. Тут дуже важлива оперативність», - заявив він, давши доручення Луганській ОДА ВЦА «максимально оперативно облікувати по прізвищах всіх постраждалих та передати цю інформацію в Кабмін для того, щоб було прийнято рішення про виділення коштів і ці кошти перераховані на казначейські рахунки в Луганській області».
   За словами Прем’єр-міністра, постраждалі від пожеж отримають суми компенсації аналогічні тим, що отримали постраждалі при повені в західних областях України: «За повністю втрачений будинок – 300 тис. грн, 50 тис. на капітальний ремонт в частково зруйнованих будинках, 20 тисяч – відшкодування втрат. Також допомогу отримають родини загиблих при пожежах».
   Крім того, за підсумками засідання Державна комісія ТЕБ і НС ухвалила доручення усім ОДА, відповідним органам виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо попередження лісових пожеж в літній період. Зокрема, відповідальні служби мають: встановити цілодобовий моніторинг пожеж у природних екосистемах з використанням систем дистанційного спостереження; облаштувати навколо населених пунктів, котеджних містечок, дачних садових товариств тощо захисні протипожежні мінералізовані смуги; організувати створення та оновлення у лісових масивах протипожежних водоймищ; забезпечити прибирання сухої рослинності з метою недопущення перекидання лісових пожеж на житлові будинки. В разі виникнення локальних вогнищ відповідні структури мають невідкладно забезпечити їх гасіння на початкових етапах. Також мають бути організовані патрулювання найбільш пожежонебезпечних лісових масивів для контролю за дотриманням вимог пожежної небезпеки.
   Обласні держадміністрації мають скоординувати протипожежну діяльність державних лісових агентств, територіальних органів ДСНС і інших служб в областях. «Попереджати набагато ефективніше, ніж потім боротися з наслідками. Тому всі мають дуже уважно і відповідально до цього поставитися», - наголосив Денис Шмигаль.