Товариство лісівників України

Новина


12
кві

Депутати обласної ради створили майже 3 гектари лісу на Маневиччині

Таким чином завершивши весняну лісокультурну кампанію у ДП «Маневицьке ЛГ». Учора, 9 квітня, тривала всеукраїнська акція «Створюємо ліси разом», ініційована Державним агентством лісових ресурсів України. Долучилися до справи відновлення лісів депутати обласної ради VII скликання на чолі з головою Григорієм Недопадом. Підтримали ініціативу начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка і митрополит Луцький та Волинський Михаїл разом із представниками духовенства.
Зустрічали делегацію начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко, його заступники, директор ДП «Маневицьке лісове господарство» Володимир Радіон на адміністративній території лісгоспу. Розпочали з не менш важливого, ніж посадка лісу – протипожежних заходів.
Олександр Кватирко розповів, що лісові пожежі залишаються однією з найболючіших проблем області. Зважаючи на те, що переважною їх причиною залишаються підпали сухої трави населенням, основою заходів є проведення роз’яснювальної роботи. Головний лісівник області зазначив: значні зусилля спрямовуються на профілактику пожеж. Для цього у держлісгоспах Волині створено мережу систем відеоспостереження, яка покриває всі ліси: функціонує 21 лісова пожежна станція, 52 пожежно-спостережних вежі, з них 36 обладнані системою телевізійного нагляду за лісовими масивами.
Безпосередньою охороною лісових масивів на Волині займається 973 працівники державної лісової охорони.
Для  боротьби  з  лісовими  пожежами  є 45 пожежних  автомобілів, гусенична пожежна машина високої прохідності, 45 мотопомп, 11 лісопожежних модулів, 20 пожежних  цистерн, професійні квадрокоптери, 129 колісних  тракторів із плугами типу ПКЛ-70 та інше  протипожежне  обладнання та засоби пожежогасіння.
Присутні могли ознайомитися безпосередньо, як це працює на Маневиччині. 
«У кожному лісництві є монітори, на яких ми бачимо всі масиви лісгоспу, – розповів Володимир Радіон. – У разі виявлення диму, на місце загоряння одразу виїжджає пожежний екіпаж.
Головний лісівник області також нагадав присутнім, що досі і виїзди машин, і витрати на їх здійснення повністю покривають лісогосподарські підприємства. Але це спільна біда, тому логічно було б такі заходи проводити у співпраці з громадами та обласною владою. Адже за статистикою, зі 100 виїздів на пожежі – 85 відбувається саме на сільськогосподарські підпали. На цьому наголосив Олександр Кватирко, звернувшись до депутатського корпусу із пропозицією передбачити витрати на такі заходи із обласного бюджету.
– Державні лісгоспи сплачують суттєві суми податків в тому числі до екологічного фонду. Ми будемо вдячні, якщо ви підтримаєте нашу ініціативу виділяти хоча б 10% коштів на протипожежні заходи, прибирання лісу від сміття, – запропонував Олександр Кватирко.
Наступною локацією виїзного засідання стала ділянка у Маневицькому лісництві, де проводиться рубка головного користування. До того депутати мали можливість побачити площі, створені у різні роки та проїхатися лісовими дорогами. 
Директор ДП «Маневицьке ЛГ» Володимир Радіон розповів про особливості проведення заготівлі деревини, економічні показники підприємства.
На загальних економічних показниках в області зупинився Олександр Кватирко.
Якщо коротко. У підпорядкуванні Волинського ОУЛМГ – 24 лісогосподарські підприємства. Площа, вкрита лісом, становить 544,2 тис га. Запас ресурсу деревини – 121,1 млн м куб., з яких 16,1 млн м куб. – стиглі і перестійні насадження.
Щорічний загальний приріст деревостанів ­– 2,2 млн м куб.
У 2020 році заготівлю деревини було проведено на площі 5 тис. га. (площа суцільних зрубів), а лісовідновлення проведено на площі 5,523 тис. га. Створено 55,8 га нових лісів.
Окремі результати роботи минулого року: дохід від реалізації – 993,4 млн грн, з яких 782,6 млн грн спрямовані на ведення лісового господарства;  продуктивність праці (виробіток на 1 працюючого) – 423 тис. грн; середньорічна зарплата – 10,8 тис грн; сума сплачених податків – 363,6 млн грн, що становить 325 грн на 1 м куб. заготовленої деревини.
За останній рік об’єм лісозаготівлі, порівняно з попереднім 2020-м, знизилися на 115 м куб. і становлять 1 млн 120 тис. м куб. З них 830 тис. м куб. реалізовано у круглому вигляді.
Об’єм лісозаготівель на 2021 рік планується в межах 909 тис. м куб.
Обговорили також проблему висихання лісів. При цьому депутати переконалися, що на Волині лісове господарство ведеться на такому рівні, що, крім заповідників, де не можна проводити санітарні заходи, сухостою на території практично не знайти.
Відвідавши ще території, де ведуться рубки догляду, депутати приступили до відновлення лісу на території Галузіївського лісництва.
Передувало заходу вітання вихованці Маневицього шкільного лісництва, які запросили до слова Григорія Недопада.
«Сьогодні ми не тільки бачимо, як відновлюються ліси, але і беремо безпосередню участь у процесі. Усім бажаю якомога частіше долучатися до таких акцій. Вони формують правильне уявлення про діяльність лісового господарства, прибирають хибні уявлення і показують, що насправді ліс на Волині поновлюється постійно, з’являються нові площі й території, які з року в рік розвиватимуть лісову галузь області», – зазначив голова обласної ради.
Привітали гостей також Олександр Кватирко та владика Михаїл.
Після кількагодинної роботи ділянка лісу площею 3 гектари була заліснена. Частково лісові культури було створено механізованим способом. Як це відбувається, депутати також мали нагоду побачити.
Попрацювавши, учасники акції зізнавалися, що праця лісівників – нелегка.
Безперечно: люди, які трудяться у лісі, роблять це, незважаючи на дощ, сніг чи вітер і навіть пору добу. Працівники державної лісової охорони виконують свої обов’язки цілодобово, тоді, коли цього потребує ліс. Адже все має відбувати вчасно.
У переважній більшості лісівники надзвичайно люблять свою роботу. Професія часто передається від покоління до покоління. І саме цей фактор чи не найбільше впливає на якість виконання кожної дрібної справи, що разом робить ліси Волині прекрасними.
Пресслужба Волинського ОУЛМГ