Товариство лісівників України

Новина


20
тра

День лісу у музеї

Напередодні Міжнародного свята музеїв у Ківерцівському краєзнавчому музеї відбувся День лісу. Його проведення ініціювали Волинське ОУЛМГ, облосередок Українського фонду культури та ДП «Ківерцівське ЛГ».
І хоч лісокультурна кампанія-2021 вже позаду, озеленення Волині не припиняється – цього травневого дня музейний День лісу розпочався зі створення Алеї митців. Письменники, художники, журналісти, працівники ДП «Ківерцівське ЛГ», Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» висадили неподалік Лесиної груші при вході до музею  туї. 
Учасників цього дійства привітала голова Волинської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії і культури, директор Ківерцівського краєзнавчого музею Оксана Сущук. 
Лісівники зацікавлені у співпраці з громадськістю. Свідченням цього є лісокультурні акції, зустрічі з представниками територіальних громад, озеленення сіл і містечок, допомога учнівським лісництвам, мистецькі заходи. Зокрема, за сприяння лісівників відбувся не один десяток лісоозернех пленерів, організатором яких виступив голова Волинського облосередку УФК Геннадій Сарапін. Цікаво про декоративну породу туй та її видову різноманітність розповів головний лісничий ДП «Ківерцівське ЛГ» Богдан Васюхник. 
На Лісовий день музею приїхали представники з обласного центру, прийшли жителі Ківерців. Створивши Алею митців, всі піднялися на другий поверх музею, де й відбулася мистецька частина Дня лісу – відкриття персональної виставки живопису відомого митця-житомирянина Сергія Носка. Понад два десятки його картин, що експонуються у музеї, присвячені мальовничому Волинському лісоозер’ю. Майже всі вони написані під час пленерів на Ковельщині, Любешівщині та Шаччині. 
Директорка музею Оксана Сущук наголосила на їхній колористиці та енергетиці, резонно зауваживши, що на хист митця чекає ще й Цуманська пуща. 
Приїхав на відкриття і автор картин. Його представив голова Волинського обласного осередку Українського фонду культури Геннадій Сарапін. Зокрема, він акцентував увагу присутніх на унікальній, чи не єдиній у світі, авторській техніці відомого маляра. Сам митець зауважив, що розробляв її упродовж десятиліть, назвав «клинописом», підтвердив, що хоч вона і не занесена до авторських технік чи винаходів, аналогів їй немає.
– Я багато робив гравюр, – пригадав митець. – Попит на них був невеличкий, тож перейшов на живопис, оволодів багатьма техніками, зараз навчаю дітей, проводжу майстер-класи.
Сергій Носок каже, що його клинопис – дуже клопітка техніка, на створення картини йде днів чотири, а то й до місяця, тобто набагато більше часу, аніж олійними фарбами у традиційних техніках. 
Головний лісничий ДП «Ківерцівське ЛГ» Богдан Васюхник розповів про лісокультурну кампанію. Йшлося також і про співпрацю Ківерцівської територіальної громади, ДП «Ківерцівське ЛГ», громадських організацій у питаннях озеленення м. Ківерці та сіл територіальної громади, упорядкування парків та скверів, зокрема, й нещодавно висадженого – імені Героя України Василя Мойсея.