Товариство лісівників України

Новина


27
лип

Декоративна краса живцюється в теплицях

Мовби вмиті ранковою росою, зачаровують погляд химерні візерунки туй та ялівців, покритих кришталевими краплинами. Це осідає на гілочки волога fвтоматичної системи туманного зрошення, якою оснащена теплиця для зеленого живцювання площею 500 кв. м у базовому розсаднику ДП «Гайсинський лісгосп».
   Ще із шкільних уроків біології ми знаємо, що отримати потомство від рослини можна двома способами: насінням та пагонами (вегетативний спосіб). Саме вегетативний спосіб розмноження, або зелене живцювання, використовують лісівники для отримання саджанців декоративних порід. У Гайсинському лісгоспі на розсадниках лісництв та у базовому розсаднику активно розвивають напрямок вирощування декоративних рослин, для реалізації населенню та для озеленення власних територій.
   Зелене живцювання дозволяє збільшити асортимент декоративних порід, а також отримати рослину, ідентичну материнській, зберігаючи сортові ознаки. Ця тонка робота вимагає знань, досвіду та терпіння. Адже необхідно знати, яку частину материнської рослини і коли зрізати, яку породу в який час року краще вкорінювати, які частини рослини і якої довжини краще вкорінюються. Віктор Миколайович Щур, майстер базового розсадника, до процедури живцювання ставиться з особливою увагою, тому й результати праці
завжди радують зір.
   Живці нарізаються із маточних дерев, потім їх тримають у стимуляторах коренеутворення, після чого висаджують у спеціально підготовлений грунт теплиці.
   - Щоб потрапити до покупця, майбутні саджанці туї чи ялівця перебувають під доглядом працівників розсадників як мінімум 2-3 роки.
   оча строки живцювання і тривалість вкорінення залежить від виду і сорту рослини. Перший рік живці вкорінюються у теплиці, отримують інтенсивне зволоження спеціальною системою поливу, а на наступний рік пересаджуються у горщики на 1-2 роки, проходять загартування під притінювальним наметом. А далі – висаджуються у відкритий грунт для ландшафтного озеленення. Тому-то теплиці, парники, лісові розсадники жартома називають пологовим відділенням та дитячим садочком для майбутнього лісу, - розповідає Віктор Щур.
   Гайсинські лісівники вивчають попит на ринку озеленення і пропонують для реалізації широкий вибір декоративного посадкового матеріалу. Сьогодні теплично-парниковим господарством Гайсинського лісгоспу вирощуються декоративні породи в асортименті із 60 видів. Спірея, катальпа, самшит вічнозелений, різні форми туї, ялівців, барбарис, бересклет, кипарисовик та інші – у переліку декоративних порід зробить свій вибір найвибагливіший поціновувач зеленої краси.
   Покупцеві допоможуть підібрати рослини, проконсультують стосовно посадки та догляду. І як приклад того, що можна отримати, використовуючи вмілий догляд та політ фантазії, на території розсадника гайсинчани залишили кілька туй із «модельним зачісками».
   Державне підприємство «Гайсинське лісове господарство» запрошує покупців придбати якісний посадковий матеріал деревних та декоративних порід. За довідкою звертайтесь за телефоном (04334)21308 (адміністрація лісгоспу).