Товариство лісівників України

Новина


10
вер

Де ви знайшли ту дивну силу, що по життю вас провела

5 серпня 2021 року – виповнилось сто років ветерану лісової галузі – Косенку Панасу Федосійовичу.
Cвітанок життя – родина Косенків проживала у Таращі на Київщині. Щоденна важка праця батьків виховувала шістьох братів та трьох сестер без зайвих слів.

У час голодомору наймолодший Панас побачив, як луг, ліс допомагали людям і його сім’ї виживати. За прикладом старшого брата, мріяв пов’язати долю з роботою у лісі. У школі навчався на відмінно.

В 1939 році Панас Косенко став першокурсником Київського лісотехнічного інституту – та провчився менше місяця. Шлях до диплому розтягнувся на довге десятиліття. Друга світова війна внесла жорсткі корективи й перервала навчання на шість років. Згідно з новим законом про загальну військову повинність, для 18-літнього юнака почався армійський вишкіл.

1941 рік – перший бій у складі танкового полку під Ленінградом. Далі – 2-га танкова армія – бої на Степовому, Сталінградському, Воронезькому, 1-му та 2-му Українському й 1-му Білоруському фронтах. Курська дуга, Корсунь-Шевченківська битва, визволення Варшави. Поранення. Солдатська медаль «За відвагу», Орден Червоної Зірки, інші нагороди.

І знову – студент, уже опалений війною. В 1949–1951 роках працював лісничим Грицівського лісництва на Хмельниччині, а в 1951–1952 роках лісничим Поташнянського лісництва на Київщині.

Високі показники були помічені у високих кабінетах – відбулося запрошення на роботу в ЦК КП України – у сільськогосподарському відділі був куратором лісового господарства в 1952–1966 роках.

Панас Косенко – один із ініціаторів створення Міністерства лісового господарства України. В 1966–1983 роках був заступником міністра лісового господарства України. У цей період було створено найбільше лісів за всі часи, особливо на Півдні.

Зараз ветеран, Почесний лісівник України, проживає в Києві. З хатніми справами допомагає дочка Тетяна. Має ще сина Юрія, онуків: Лесю, Дениса, Олександра та правнучок – Лізу, Марію, Соломію, Ярославу.

Панас Федосійович слідкує за новинами і ще – дякувати лісу – при силі обурюватися тими негараздами, які є в країні.

Лісівники України,
Держлісагентство,
Товариство лісівників,
редакція газети «Природа і
суспільство» та «Лісового
і мисливського журналу» –
вітають Панаса Федосійовича
Косенка з вражаючим ювілеєм.
Бажаємо Вам і родині міцного
здоров’я та добробуту.
Тримаймося!

Віктор ПОДЕНКО,
Газета “Природа і суспільство”