Товариство лісівників України

Новина


16
вер

Чернігівське обласне управління лісового та мисливського господарства відзначає 100-річчя!

Наші ліси – це справжні оазиси здоров’я, де кожна  деревна порода – не лише унікальний творець, а ще й охоронець природи і життя. Бо має свою біографію, свою історію, свою «терапію» — той лікувально-профілактичний потенціал, який безпосередньо служить людині.Я родом із Чернігівщини, тому для мене це особливий день. Сьогодні розкажу про особливості регіону.

Лісистість Чернігівської області вже сягає 20,7 відсотка. А це — лідируюче місце серед лісових господарств України. Якщо ж враховувати те, що ліси Сіверського краю за своїм призначенням у значній мірі виконують водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі та інші функції і мають обмежене експлуатаційне значення, то стає зрозумілим, наскільки неоціненним є багатство зеленої скарбниці Чернігівщини.

Ці ліси неповторні! Неможливо не помітити зміни рослинності північної зони лісів на флору південного лісостепу. Високі «корабельні» або, як їх називають, бонітетні сосни північних районів поступаються насадженням лісостепу – дібровам, березовим гаям. Ніби ковані з міді, високі і прямі сосни передають силу своїх оберегів землі, повітря і вод іншим породам – кремезним дубам, струнким березам, крислатим кленам і липам.

Якщо звернути увагу на порідність деревостою, то сосна в показнику лісистості посідає домінуюче місце – 60 відсотків від загальної площі чернігівського лісу. А от дуб височіє лише на семи відсотках лісової території, береза – трохи більше, ніж на десяти, інші породи деревостою загалом займають 15 відсотків лісу з перевагою кленових порід, липи і вільхи. У чагарниках переважають горобина і калина, які зачаровують своєю красою пізньої осінньої або зимової пори.

І, звичайно, люди! З глибокою повагою звертаюся сьогодні до лісівників – усіх тих, хто примножує лісові багатства Сіверського краю. Дякую вам!

 

Юрій БОЛОХОВЕЦЬ,

голова Державного агентства лісових ресурсів України