Товариство лісівників України

Новина


28
січ

Черговий інноваційний крок лісівників Хмельниччини

Хмельницьке обласне управління лісового та мисливського господарства стало ініціатором багатьох новаторських починань у галузі. Так, на базі Славутського лісгоспу запрацювала перша в Україні автоматизована лінія з вирощування сіянців із закритою кореневою системою. Підприємства управління активно переходять на механізовані догляди за молодими насадженнями з допомогою сучасного мульчера «Kansas». Першими в лісовій галузі вони створили інтернет-магазин з продажу товарів власного виробництва без посередників.
А наприкінці минулого року вперше в Україні  з ініціативи державних лісогосподарських підприємства Хмельниччини започатковано аукціонні електронні торги деревиною в новому форматі, який дає можливість покупцям з усіх регіонів держави попередньо, прямо на складах підприємств здійснити огляд лісопродукції, яку виставили на аукціонні торги.
Адреси, геолокацію складів і торгових майданчиків для зручності покупців товарна біржа «Подільська» виставляє на своєму сайті завчасно. А всю продукцію лісівники формують у лоти за фактичними діаметрами, довжиною, сортами, породним складом тощо. Це стало ще одним кроком до удосконалення механізму реалізації необробленої деревини, дало можливість спростити процедуру купівлі продукції, яка відповідає технічним завданням та виробничим цілям. Споживач гарантовано купує те, що бачить. А це в свою чергу забезпечує прозорість та відкритість ринку, дозволяє знизити можливі виробничі ризики та гарантує рівні умови всім учасникам торгів.
Електронні торги по-новому проходять у два етапи. Спочатку покупці з багатьох регіонів України оглядають на складах держлісгоспів продукцію і реєструються. Потім відбуваються самі електронні аукціонні торги на товарній біржі «Подільська». Завдяки нововведенню, як показала низка торгів, встановлюються реальні, справедливі ринкові ціни.
На січневій колегії Держлісагентства начальник Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства Петро Пешко поділився досвідом проведення електронних аукціонних торгів деревиною в новому форматі. Цей факт зацікавив керівництво лісової галузі України. Колегією рекомендовано вивчити і поширити досвід хмельничан у галузі лісового господарства держави, адже новий механізм проведення торгів нівелює будь-які непорозуміння між продавцями і покупцями лісопродукції.