Товариство лісівників України

Новина


02
тра

Челендж про пам’ятні місця рідного краю від юних лісівників Вінниччини

Плідна співпраця лісівників Вінниччини з учнівською молоддю та педагогами вже нараховує півстоліття. Найстаршим у області є Сумівське учнівське лісництво «Юні друзі лісу», яке вже півстоліття співпрацює з лісівниками. Попри воєнний стан у країні та вимушене дистанційне навчання школярі продовжують еколого- природничу роботу, діляться спогадами про спільні добрі справи на користь природи та лісу, популяризують пам’ятні місця рідного краю.
   Велику увагу наставники та педагогічний колектив Сумівської філії Війтівського ОЗЗСО приділяють вихованню екологічної свідомості підростаючого покоління. Окрім учнівського лісництва «Юні друзі лісу» тут функціонує на базі Сумівської філії Бершадської СЮН і гурток «Цікава зоологія» (керівник Бабій І.В.).
   Сумівські юні природолюби - активні учасники різноманітних екологічних акцій. Чималий перелік досягнень та перемог у конкурсах, змаганнях, презентації та захисті дослідницьких робіт мають сумівські гуртківці і минулого року. Так, у Всеукраїнській природоохоронній пропагандистській акції-конкурсі «Птах року 2021» вибороли перше місце. Вихованка учнівського лісництва Маценко Дарія під час Всеукраїнської акції школярів та учнівської молоді «Ліси для нащадків 2021» за підготовку звіту- презентації про  роботу учнівського лісівничого об’єднання  «Юні друзі лісу» зайняла друге місце. Також Дарія стала призером щорічного Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких робіт випускників учнівських лісництв, який проводило Товариство лісівників України.
   Традиційно вихованці учнівського лісництва долучаються до створення лісових культур разом з працівниками Сумівського лісництва в рамках всеукраїнської акції «Створюємо ліси разом». Звичайно, цьогоріч війна на території нашої держави обмежує можливості повноцінно навчатися, виїжджати безпосередньо на лісові ділянки, проводити екскурсії та прогулянки у лісі. Проте й у цих складних умовах юні друзі лісу продовжують свою природоохоронну, дослідницьку, просвітницьку діяльність. Гуртківці закликають берегти та примножувати лісові насадження, дбайливо ставитися до довкілля, більше дізнаватися про природу рідного краю.
   Зокрема, юні сумівські школярі продовжують роботу над дослідженням пам’ятних місць, цікавих природних та рукотворних окрас рідного села. Ще до початку повномасштабної війни із російськими загарбниками серед гуртківців запустили челендж «Сумівка – моє рідне село». Діти різних класів готували невеличкі відео у формі слайдшоу про мальовничі місця, природні пам’ятки, річку Південний Буг та інші цікаві місцини Сумівки. Серед них – школа, де навчаються юні друзі лісу. Біля неї – дендропарк, де зростають різноманітні цікаві дерева та кущі. Діти доглядають за рослинами, проте не забувають і про фауну: розвішують годівнички, будиночки для
птахів, підгодовують лебедів, що зимують поблизу села. Також туристичною перлиною не лише Сумівки, а й усієї Бершадщини є Макарове джерело, де потужно б’є з-під землі цілюща вода. Юні сумівчани з наставниками кілька років тому у цій місцині висаджували самшит, який виростили у своїй шкілці, ялівець, піраканту, квіти. Ще одна окраса села – садиба Сумівського лісництва. Юні лісівники завжди тут бажані гості. Вже традиційними стали екскурсії у лісництво, під час яких діти долучаються до догляду за рослинами, заготівлі кормів для зимової підгодівлі диких тварин, розвішують годівнички для птахів, допомагають викладати смаколики для дичини тощо. І завжди під час таких візитів школярі робили фото на згадку про час, який провели з користю та позитивними емоціями. Тепер ці світлини стали частиною відео про рідне село, які із задоволенням готують гуртківці різного віку.
   Така робота виховує у підростаючого покоління любов до свого села, краю, всієї України. Це підтвердження того, що люди не байдужі до природи, до місця, де вони живуть, до світу, який їх оточує. Збереження пам’яті про місце, де ти народився та виріс, про добрі справи, які робив разом із однолітками та наставниками на користь природи, допомагає виростити у майбутньому справжнім патріотом рідної землі, дбайливо ставитися до багатств нашої мальовничої України.

Пресслужба Вінницького ОУЛМГ