Товариство лісівників України

Новина


26
жов

«Безпекова школа волинського лісу» екзаменує майстрів лісу

«Школа безпеки», що діє при Волинському ОУЛМГ, – дієвий інструмент у ланці забезпечення максимально безпечних і комфортних умов праці, профілактики травматизму та попередження нещасних випадків на виробництві. Таку думку висловлюють фахівці Укрцентркадриліс, управління держпраці у Волинській області та «Луцького навчального центру». Своєю діяльністю вона зобов’язана начальнику Волинського ОУЛМГ Олександру Кватирку та головному спеціалісту відділу використання лісових ресурсів цього управління Олександру Боровицькому.
   – У лісовому господарстві мають працювати люди навчені, досвідчені, підготовлені до складних умов праці, – мовить головний спеціаліст відділу використання лісових ресурсів Волинського ОУЛМГ Олександр Боровицький. – Ця галузь пов’язана з великими ризиками та небезпекою. Це стосується вальників лісу, операторів маніпуляторів, водіїв лісовозів, трактористів, верстатників, робітників, та й усі працівники лісової охорони щодня можуть наразитися на небезпеку. Ми намагаємось не тільки розповісти про виклики, які на них чекають, але й навчити, як діяти у тих чи інших ситуаціях, щоб уберегти життя наших працівників від травматизму чи будь-яких ризиків, пов’язаних із здоров’ям та безпекою життя. Для цього залучаємо фахівців з «Укрцентркадриліс», обласних структур.
   Цього разу у заняттях «Безпекової школи волинського лісу» попри працівників Волинського ОУЛМГ взяли участь і фахівці «Луцького навчального центру» та управління держпраці у Волинській області. А їх цільовою аудиторією стали майстри лісу. Ця категорія працівників найбільш чисельна серед лісівників. Майстри лісу сьогодні матеріально відповідальні за свої майстерські ділянки, обслуговують від 800 до 1500 гектарів лісових угідь. У них ведуться догляди, освітлення, санітарні та рубки головного користування, де є мисливські угіддя, відбуваються у дозволений час і полювання. У літній та осінній час додатково перебуває місцеве населення, що заготовляє ягоди та гриби. Тож в обов’язки майстра лісу входить не тільки турбота про свою безпека, а й людей, що перебувають на його майстерській дільниці. Середньостатистична робота майстра лісу передбачає надзвичайно багато посадових обов’язків або ж пов’язаних із ними ризиків. Тож безпековий спецкурс саме для майстрів лісу дуже актуальний і покликаний ці ризики звести до мінімуму, адже кожного майстра лісу дома чекають рідні, а на роботі за їх безпеку вболівають відповідальні посадові особи. Зрештою, це іміджевий статус цілої галузі – дбати про охорону праці та безпеку своїх працівників.
   – Навчання з питань охорони праці для майстрів лісу вкрай необхідне, – вважає інженер охорони праці ДП «Любешівське ЛМГ» Василь Станіславович Михальчук. – За ці два дні ми не тільки прослухали лекції, отримали рекомендації, як діяти у тій чи іншій ситуації, але й обговорили болючі питання повсякденного життя.
   «Безпекова школа волинського лісу» не тільки вчить, застерігає, перевіряє знання і навіть екзаменує працівників лісогосподарств, але ще й ставить обов’язкові вимоги перед керівництвом про виділення конкретних коштів на спецодяг, створення безпечних умов праці, навчання, відпочинок. 
   – Вже стало традицією організація та проведення такого рівня навчання з питань охорони праці в лісових підприємствах, – наголошує заступник директора «Луцького навчального центру» Андрій Анатолійович Бондарук. – Цим завдячуємо і керівнику лісогалузі Олександру Кватирку, і відповідальному за цей напрямок роботи у лісоуправлінні – Олександру Боровицькому. Тож усвідомлюючи важливість роботи майстрів лісу, ми й розробили авторський спецкурс саме для цієї категорії працівників. Ця ланка для лісогосподарства є дуже відповідальною. Майстри лісу сьогодні несуть безпосередню відповідальність за багатовекторний безпековий сектор на їх майстерських дільницях, а це починаючи від організації робіт та завершення всього технологічного процесу в т.ч. і лісовідновлення.
   Високо оцінюють діяльність цієї безпекової школи перший заступник начальника управління держпраці у Волинській області Юрій Теофілович Бондарчук та головний інспектор сектору розслідувань цього ж управління Ярослав Степанович Головка, які безпосередньо читають свої фахові спецкурси.
– Основною метою навчання є підвищення профілактики виробничого травматизму на підприємстві, – кажуть лектори. – Ми постійно проводимо заходи нагляду та контролю за станом охорони праці в структурних підрозділах і це є вимога часу для всіх майстрів лісу.
На їх думку, не кожна галузь сьогодні може дозволити такі спецкурси для різних підрозділів своїх працівників, але це й ознака зрілості, високої професійності та безпекового менталітету галузі, турботи про своїх людей.
   Майстровий курс охорони праці та безпеки на виробництві прослухають майстри лісу усіх лісогосподарських підприємств. У ці дні виїзна «Безпекова школа волинського лісу» працює у ДП «Ратнівське ЛМГ».