Товариство лісівників України

Новина


30
чер

Без людських рук якісного лісу не буде!

Основне завдання лісівників Вінниччини – створити високопродуктивні та біологічно стійкі ліси для нащадків. Ліси Майбутнього!
   Держлісгоспи Вінницької області мають багаторічний досвід у цій справі. А в умовах глобального потепління, коли клімат стає різко континентальним,  літо - жарким і посушливим, знижується рівень ґрунтових вод, змінюється гідрорежим ґрунтів доводиться і змінювати склад лісових насаджень, підбирати більш посухостійкі лісові породи.
   Так, на Вінниччині вже практично всохли ялинові насадження, сосна, уразливими до хвороб стали ясен, граб. Тому держпідприємства Вінницького ОУЛМГ використовують науково обгрунтовані, сучасні технології  формування високопродуктивних лісових насаджень, збагачення їхнього породного складу. Лісогосподарськими заходами проводиться поступова заміна малопродуктивних лісових насаджень на високопродуктивні з головною породою дубом звичайним. В якості супутніх порід активно вводять до складу лісових культур більш посухостійкі породи: береку лікарську, горіх чорний, гікорі, модрину європейську, псевдотсугу Мензіса та інші.  Їх вводять чистими рядами до 20% до загальної кількості посадкових місць. Крім того, такі насадження допомагають збільшити запас деревини та віддачу з лісового гектара.  
   Для створення лісових культур лісівники Вінниччини використовують власний садивний матеріал. У 2019 році держлісгоспи виростили лісоутворюючих порід - 6,8 млн. шт. ( дуба звичайного - 5,4 млн. шт.,горіха чорного – понад 600 тис. шт., модрини – 98 тис. шт., дугласії –48 тис. шт., береки – 60 тис. шт., черешні – 208 тис. шт., груші – 365 тис. шт. та ін.). Цього року під час весняної посадки держлісгоспи відтворили ліси на площі 1078 га, було висаджено близько 5 млн. шт. майбутніх дерев.
    Ми часто вживаємо вислів «без людських рук лісу не буде». Це тому, що більшість подільських дібров – рукотворні. І це не означає просто кинути насіння у землю. Створювати ліс – це виконувати цілорічний і практично безперервний цикл лісокультурних робіт, кожна ланка якого – надважлива. Зібрати потрібне і якісне насіння, від дерев із хорошими спадковими властивостями, регіонально близьких місцю майбутнього зростання сіянців, перевірити якість насіння, підготувати його до пророщування, забезпечити якісне зберігання, посів, сходжуваність, догляд за сіянцями, вчасне весняне садіння лісу, за потреби – доповнення лісових культур, аякже, їх можуть пошкодити тварини, комахи, хвороби, весняні приморозки, посуха. Ціле літо лісівники проводять догляди за молодими культурами – ручне просапування, механізований догляд, у старшому віці в рядках лісових дерев проводяться вже інші заходи – освітлення, прочищення.
    От завдяки усім цим заходам і маємо не просто ліс як джерело кисню, а доглянутий ліс, чіткі рівненькі рядочки із прямими стовбурами цінних порід лісових дерев. Лісівники ДП «Тульчинське ЛМГ» (директор М.М.Дан, головний лісничий Г.П.Кілимник) якісно і відповідально виконують ці головні завдання. Як приклад – відмінний стан лісових культур в усіх лісництвах.
   На фото – головний лісничий Галина Петрівна Кілимник в Орлівському лісництві (лісничий В.В.Бендера) оглядає стан різновікових лісових культур горіха чорного, дуба звичайного та модрини європейської. Усі насадження на ділянках у хорошому стані, рівні стовбури, цьогоріч створені культури мають гарний приріст, догляди за культурами виконані якісно, відповідно до вимог. Можна порівняти на ділянці, де створені культури дуба і модрини приріст цих порід, модрина значно випереджує дуб. На Вінниччині модрина європейська є інтродукованою породою, але гарно себе почуває на подільських грунтах і в наших кліматичних умовах, має хорошу посухостійкість, прекрасний приріст. Модрину цінують за високу якість деревини. Тож застосування якісного садивного матеріалу, вчасних доглядів за культурами, сучасних підходів у лісокультурній справі, а головне – щире та відповідальне ставлення лісівників до роботи – це запорука того, що у нашому рідному краї будуть чудові зелені ліси, які принесуть користь майбутнім поколінням українців!