Товариство лісівників України

Новина


05
гру

Бершадські лісівники продовжують будувати лісові дороги

Будівництво лісових доріг – один із пріоритетних напрямків роботи лісогосподарських держпідприємств Вінниччини. Активно ця робота проводиться у ДП «Бершадський лісгосп». За 2011–2018 рр. Бершадський держлісгосп проклав понад 7 км дорожнього полотна.
   Окрім лісогосподарського призначення дороги мають і важливе соціальне значення. Так, лісова дорога у Сумівському лісництві сполучає села Сумівка і Кошаринці з автодорогою Бершадь – Вінниця, а у Бершадському лісництві сполучає села Поташню та Малу Киріївку.
   Зараз завершено будівництво лісогосподарської дороги в Ободівському лісництві протяжністю 1000 м. Всі роботи з організації будівництва, пошуку та доставки необхідних будівельних матеріалів проведено власними силами.  Проектну документацію розробили проектувальники Вінницького ВКП «Укрдіпродор». Надавали послуги з дорожньо-будівельних робіт ПП «БудуйСВіт», ФОП Трохименко Є.А., ТОВ «АА-Ташир».
   – Будівництво лісових доріг – процес складний та дороговартісний, потребує відповідних проектів, погоджених з лісівничою екологічною службою, – пояснює головний інженер держлісгоспу В.В. Літинський. – Лісогосподарська дорога забезпечує безперебійний процес лісокористування, відновлення та охорони лісу. Якісне дорожнє покриття гарантує безпеку руху автотранспортних засобів, дає можливість оперативного руху лісової охорони в разі виникнення пожежі чи виявлення лісопорушень, сприяє подовженню строку експлуатації техніки.
   Будівництво нової лісової дороги проводилося на основі існуючої грунтової. Розширили узбіччя, розкорчували пні, зачистили територію від зайвої рослинності. Після затвердження декларації про завершення будівництва дорогу введуть в експлуатацію. Загалом на будівництво дороги у 2018 році заплановано близько 1 млн. 225 тис. грн. власних коштів держпідприємства.
   Дана ділянка є продовженням шляху, який прокладається через ліс від телеретранслятора (с. Баланівка) до дороги Ободівка – Чечельник. У 2016-2017 році вже було збудовано 1000 м, у 2019 році будівництво продовжиться.
   Бершадські лісівники думають і про перспективу. Адже розвинута дорожня інфраструктура лісу дає можливість розвивати і зелений туризм. Згодом обабіч лісових доріг облаштуємо рекреаційні зони, лісівничо – просвітницькі пункти.