Товариство лісівників України

Новина


25
лют

Бершадські лісівники – на сторожі здоров’я лісу

Одним з основних завдань лісівників є охорона та захист лісу від шкідників та хвороб. Значні зміни клімату знижують біологічну стійкість дерев, сприяють активному розмноженню шкідників, що призводить до всихання лісу. Тому лісівникам необхідно бути на сторожі, своєчасно виявляти та ізолювати осередки шкідників та хвороб лісу, не допускати їх розповсюдження
   В лісових масивах ДП «Бершадський лісгосп» постійно здійснюють обстеження ділянок на предмет доцільності проведення санітарно-оздоровчих заходів. Так, днями комісією було проведено детальне обстеження лісових масивів Цибулівського лісництва на площі 148 га на предмет виявлення яйцекладок непарного шовкопряда та комплексу листогризучих шкідників. Лісопатологічне обстеження  проводив інженер-лісопатолог ДСЛП «Вінницялісозахист» Олексій Радевич за участю інженера ОЗЛ Івана Кравчука та працівників лісової охорони.
   Під час обстеження було проведено візуальний огляд насаджень для виявлення яйцекладок шкідників. Закладалися пробні площі для визначення кількості яйцекладок на одному дереві. Щоб з’ясувати рівень зараженості шкідниками даної ділянку лісу, також проводився обрахунок кількості яєць у яйцекладці,. Під час дослідження були відібрані проби та відправлені на лабораторний аналіз для визначення виходу кількості личинок із однієї яйцекладки. На основі отриманих результатів будуть розроблені рекомендації для недопущення розвитку та подальшого розповсюдження шкідників лісових насаджень.
   Для боротьби із шкідниками застосовують різноманітні методи. ДП «Бершадський лісгосп» у своїй роботі дотримується усіх сучасних вимог ведення лісового господарства, пройшов сертифікацію за стандартом FSC, що не дозволяє використовувати хімічні методи боротьби зі шкідниками. Тому лісівники застосовують лісогосподарські (профілактичні), біологічні та механічні  методи.
   Допомагають регулювати чисельність шкідників природні вороги – ентомофаги та птахи. Для цього бершадські лісівники разом із вихованцями учнівських лісництв, виготовляють та розвішують штучні гніздівки, розселяють та охороняють мурашники. Також для приваблення птахів вводять у склад лісових насаджень певні породи дерев (черешня, берека).
   Кращий метод боротьби із шкідниками – це своєчасна локалізація осередку з метою попередження розповсюдження його на інші дерева. Як крайній захід проводиться вилучення хворих і заражених дерев згідно із запланованими санітарно-оздоровчими заходами.