Товариство лісівників України

Новина


24
кві

Акція Держлісагентства «Майбутнє лісу в твоїх руках» дійшла фінішної прямої, залишивши по собі слід із більш, ніж двох сотень тисяч сіянців і саджанців

Цьогоріч лісівники Тернопільщини розпочали її на тиждень раніше офіційного старту (21 березня – у Міжнародний день лісів), враховуючи сприятливі погодні умови, тож усі, хто мріяв долучитися до благородної справи – озеленення нашого краю, мали змогу реалізувати її в життя.
   Всього до акції долучилося майже півтори тисячі громадян як Тернопільської, так і сусідніх областей.
Особливістю ж цьогорічної акції є її гасло «Ліс та освіта», яке, враховуючи те, що майже залучених до садіння лісів, плантацій, алей, парків – учнівська й студентська молодь і навіть дітки дошкільного віку, стовідсотково відповідало меті її проведення.
   Учасники як відтворювали лісові ділянки, що вийшли з-під рубок, так і створювали нові ліси. Садили такі лісові культури як дуб звичайний, сосну звичайну, дуб червоний, сіяли жолудь та закладали плантації новорічних ялин, а також нетипових для Тернопільщини кедрів японського та європейського.
Всього ж за період акції посаджено 75,5 гектарів лісів, а кількість сіянців, якими створено лісові культури в держлісфонді та на прийнятих землях, і саджанців, які лісові господарства надавали для озеленення дитячих садочків, шкіл, створення скверів і парків, становлять більше двох сотень тисяч.
   Як зауважив начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олег Яремко, лісівниками Тернопільщини за останні три роки вирощено 17,5 мільйонів сіянців лісових і декоративних порід, тож окрім реалізації садивного матеріалу, лісові господарства області мають можливість надавати його сільським і селищним радам, об’єднаним територіальним громадам, які мають на меті створювати на своїх територіях ліси.
   Головний лісничий області подякував усім учасникам за активну позицію та співучасть, у рамках акції, в головному завданні лісівників області – відтворенні лісових ділянок та створенні нових лісів.
Довідково. В рамках акції «Майбутнє лісу в твоїх руках» проведено 26 ознайомчо-пізнавальних заходів, 14 заходів із благоустрою територій, створено 75,5 гектарів лісів, висаджено 227852 сіянців лісових порід, висіяно 248 кілограмів жолудя дуба звичайного, надано півтори тисячі декоративних саджанців різноманітних форм і порід для озеленення шкіл і садочків обласного центру та створення алей, скверів, дендропарків області. Всього участь в акції взяли 1477 осіб, із яких 654 – учнівська і студентська молодь.