Товариство лісівників України

Новина


14
тра

15 травня стартує щорічний конкурс ТЛУ на краще лісництво. Цього року він присвячений 30-річчю від дня створення Товариства лісівників України

Товариство лісівників України має цікавий доробок творчих ініціатив і різних цікавих проектів, проводить акції, наукові семінари, тренінги, навчання, всеукраїнські конкурси: дитячих малюнків на лісівничу тематику, краще шкільне лісництво, на кращого лісничого, кращий лісовий розсадник, кращого вальника, краще лісництво, кращий творчий доробок. Всього не перерахувати за три десятиліття роботи ТЛУ.
   До речі, історія  Товариства бере початок від 1990-го року. Тоді, за рік до здобуття Україною незалежності, 2 червня, в Боярці  на установчій  конференції було прийнято рішення про створення Товариства лісівників України. До речі, незалежного, самостійного, а не структурного підрозділу  всесоюзного товариства. Це окрема історія, яка потребує детальнішого опису, про це згодом, а зараз детальніше про конкурс і його мету, адже саме до 30-річчя ТЛУ присвятили цьогорічний конкурс на краще лісництво.

 Мета конкурсу

– розвиток і підтримка творчої ініціативи працівників державних лісогосподарських підприємств, спрямованої на збереження, розширене відтворення, покращення стану лісів, ефективне виконання функцій покладених на лісництво, як структурний підрозділ державного лісогосподарського підприємства.
   В конкурсі можуть брати участь колективи лісництв підприємств Державного агентства лісових ресурсів України та колективи лісництв інших членів Товариства лісівників України.
Учасники конкурсу повинні забезпечити:
  •     високий рівень ведення лісового господарства;
  •     забезпечення ефективного відтворення, охорони і захисту лісу;
  •    садиба лісництва відповідає сучасним умовам ведення лісового господарства і лісокористування;
  •    належне технічне оснащення і стан розташованих у садибі лісництва лісогосподарських служб;
  •     благоустрій і естетичне оформлення садиби лісництва;
  •    облаштування рекреаційних ділянок у лісовому фонді лісництва;
  •    розміщення у садибі і лісовому фонді лісництва інформаційних матеріалів, з метою поширення у суспільстві знань про роль лісів у природі та житті людини;
  •     впровадження наукових розробок і передових технологій, зокрема лісовідновлення і лісорозведення.

   Порядок проведення конкурсу

   Конкурс відбувається в період 15.05.2020 – 01.09.2020 у два етапи.
   На першому (обласному) етапі обласні ради Товариства лісівників України самостійно створюють конкурсні комісії та направляють  положення та анкету конкурсу за формою, що додається,  до лісогосподарських підприємств.
   Лісогосподарські підприємства до 15 червня  направляють до обласних конкурсних комісій заповнені анкети та інші інформаційні  матеріали щодо лісництв які виявили бажання взяти участь у конкурсі. Невід’ємною частиною подання є заповнена  анкета учасника конкурсу. До анкети додаються додаткові друковані, фото і відеоматеріали, інша доцільна інформація, яка ілюструє діяльність лісництва.

   Обласні конкурсні комісії:

  •     розглядають внесені лісогосподарськими підприємствами анкети та інші інформаційні  матеріали;
  •     визначають переможця обласного етапу конкурсу;
  •     направляють анкети та інші інформаційні  матеріали переможця (перше місце) обласного етапу до Президії Всеукраїнської ради Товариства лісівників України не пізніше  15 липня  2020 р. Матеріали, надіслані пізніше, розглядатись не будуть.
  •  Також обласні конкурсні комісії можуть, враховуючи фінансові можливості обласних організацій Товариства лісівників України,  самостійно встановлювати заохочувальні винагороди за перше, друге і третє місця для переможців обласного етапу конкурсу.

   На другому етапі конкурсна комісія Всеукраїнської ради Товариства лісівників України:

  •     розглядає подані матеріали і (з врахуванням особливостей лісорослинних зон) оцінює лісництва - учасників конкурсу;
  •     при необхідності здійснює виїзди для огляду лісництв – учасників конкурсу;
  •     вносить свої пропозиції щодо результатів конкурсу на розгляд Президії Всеукраїнської ради Товариства лісівників України.
  •     Президія Всеукраїнської ради Товариства лісівників України  ухвалює рішення за підсумками конкурсу до 15 серпня 2020 р.
   Критерії оцінки лісництва, учасника конкурсу,  визначені у анкеті, що є невід’ємною частиною цього положення. Анкета застосовується на усіх  етапах конкурсу.
    Анкета заповнюється тільки щодо тих критеріїв (показників), які наявні у лісництві.
   Критерії, які не охоплені анкетою, але можуть бути представлені на розгляд конкурсних комісій носять додатковий характер і не є визначальними.

Президія Всеукраїнської ради Товариства лісівників України, при необхідності,  може:

  •     переглянути  розмір грошової  винагороди переможців другого етапу конкурсу;
  •     встановлювати додаткові заохочувальні винагороди.

Для відзначення переможців конкурсу встановлюються винагороди:

  •      за перше місце  -  40  тис. грн.;
  •      за друге місце   -  30  тис. грн.;
  •      за третє місце    -  20   тис. грн.
   Нагородження переможців другого етапу  конкурсу відбувається у першій декаді вересня 2020 року.
   Переможці конкурсу використовують кошти винагороди згідно Статуту Товариства лісівників України.
Нагадаємо, що минулого року в конкурсі брали участь  11 лісництв лісогосподарських підприємств.
         Переможці конкурсу на краще лісництво:
 Перше місце – Смілянське лісництво ДП «Смілянське лісове господарство» Черкаського ОУЛМГ;
 Друге місце – Оникіївське лісництво ДП «Оникіївське лісове господарство» Кіровоградського ОУЛМГ;
 Третє місце – Литовське лісництво ДП «Тростянецьке лісове господарство» Сумського ОУЛМГ;
 Четверте (заохочувальне) місце - Білківське лісництво ДП «Радомишльське лісомисливське господарство» Житомирського ОУЛМГ та Віньковецьке лісництво ДП «Ярмолинецьке лісове господарство» Хмельницького ОУЛМГ
 
 

Файл для перегляду:
Polozhennja_pro_konkurs_na_krashche_lisnictvo_2020.pdf515 Ki