Товариство лісівників України

Новина


27
січ

110 зубрів мешкає у лісах Вінниччини

Цьогорічний облік диких тварин вчергове підтвердив збільшення кількості зубрів у вінницькій популяції, яка поки що залишається найчисельнішою родиною червонокнижної тварини в Україні.
   110 особин зубра європейського нарахували вінницькі лісівники під час проведення зимового обліку диких тварин, що розпочався на початку 2022 року. Дані засвідчили, що у стаді минулого року народилося 9 теляток. Також з цієї кількості – 14 особин молодняка віком 2-4 роки. Популяція зубра є практично гендерно правильною, адже серед дорослого поголів’я нарахували 44 самців та 43 самки.
   Про це розповів мисливствознавець Вінницького держлісгоспу Володимиро Ткач, додавши, що як і минулоріч, зберігається тенденція до «розколу» у стаді:
    - Основне стадо зберігає групу зубрів чисельністю 72 особини, близько двадцяти особин згуртувались в менше стадо і окремо ходять одинаки. Це зубри старшого віку, які уже не покривають самку.
   Загалом чисельність основного стада залежить від умов та потреб тварин, приміром, в особливо сильні морози усе стадо збирається до купи, помітили лісівники, залишаючи в центрі теляток.
   Нагадуємо, що Вінницька область має найчисельнішу в Україні популяцію зникаючого виду. У 2020 році зуброва родина нараховувала 101 особину, з них 7 – молодняк. У 2021 році нарахували 107 особин, з них 12 – це молодняк.
   На збільшення чисельності тварин, крім природоохоронного статусу, впливає якісний догляд фахівців, охорона, забезпечення водопоєм, підгодівля тварин, здійснення усіх біотехнічних заходів. Звісно, є природні фактори - старіння зубрів, природна смертність, які теж щороку забирають кілька особин. А ще наших зубрів відловлюють та переселяють в інші регіони України. Загалом за минулі роки 30 вінницьких зубрів переїхало в різні куточки нашої країни - у мисливські угіддя Чернівецької, Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей. Їх переселяють із метою збереження виду, для регулювання оптимальної щільністі, яка у нас на Вінниччині становить п’ять особин (при нормі три) на 1000 га угідь.
   Зубри європейські мешкають на Поділлі у лісових угіддях ДП «Вінницький лісгосп». Це територія колишніх Хмільницького, Літинського районів області.  

Оксана Нікітіна,
пресслужба Вінницького ОУЛМГ