Товариство лісівників України

Новина


06
лют

110 га лісів відтворить навесні ДП «Вінницький лісгосп»

Лісівники держлісгоспів Вінницького ОУЛМГ уже готові до проведення найважливішого у лісокультурному циклі робіт етапу – весняної посадки лісу-2020.Плани на весняну лісокультурну кампанію у Вінницького держлісгоспу чіткі: відтворити 110 га лісу, посадивши більше 400 тис. сіянців лісоутворюючих порід майбутніх дерев/
  Як і раніше, головною породою для створення майбутнього лісу залишається дуб звичайний, за участю якого створять не менше 70 відсотків культур від площі відтворених ділянок. Також вводитимуть у склад лісових культур горіх чорний, грушу лісову, береку лікарську, модрину європейську, дугласію Мензіса.
   І знову перевага надається посадковому матеріалу із закритою кореневою системою. Сто відсотків на відновлюваних ділянках висаджуватимуть дуб звичайний із ЗКС, його виростили у теплицях 160 тис. шт. Також мають для весняної посадки сіянці модрини та дугласії із ЗКС. Уже третій рік поспіль Вінницький лісгосп створює лісові культури в держлісфонді саме таким садивним матеріалом, тому лісівники можуть уже робити деякі висновки з приводу приживлюваності, росту і догляду майбутнього лісу, створеного сіянцями із ЗКС.
   - Лісові культури, що створені посадматеріалом із закритою кореневою системою, мають ряд переваг. Це високий відсоток приживлюваності, а ще вони швидко ростуть. Адже коріння при посадці не травмується, а субстрат, з яким його висаджують, містить сприятливі для росту мікроелементи, тому дає енергію росту дубкам впродовж одного-двох років. Також дуб посаджений із ЗКС відзначається чітко вираженим центральним стовбуром, що теж зменшує роботу у доглядах над формуванням крони. Модрина, висаджена із ЗКС, за нашими спостереженнями, вдвічі швидше росте, ніж звичайні сіянці. Це дасть змогу, сподіваємось, перевести молоді насадження у зімкнені культури на рік раніше. Це і на рік зменшуються витрати на проведення ручних доглядів, - розповідає директор ДП «Вінницький лісгосп» В.В. Попельнюк.
   На кожну ділянку, заплановану під заліснення, складено проект лісових культур, де вказується головна порода, тип лісорослинних умов, спосіб посадки, кількість садивного матеріалу, схема змішування культур задля підвищення стійкості насаджень до несприятливих умов та шкідників.
   Нині у лісгоспі проведена робота із підготовки техніки, інвентарю. Цього року для механізованого догляду за лісовими культурами вінницькі лісівники застосовуватимуть трактор із спареним культиватором КЛБ 1,7, який здійснюватиме обробіток за один прохід.
   Для його створення використали досвід бершадських лісівників.  Також наразі працівники, залучені до лісокультурної кампанії, проходять відповідні навчання. На лісокультурних ділянках восени 2019 року проведена відповідна підготовка ґрунту. Цей важливий агротехнічний захід позитивно впливає на стан майбутніх лісових культур.
   Для весняної лісокультурної кампанії підприємство повністю забезпечене власним посівним та посадковим матеріалом. Також Вінницький держлісгосп має для реалізації якісний садивний матеріал із ЗКС дугласії (10 тис. шт.), звичайних сіянців модрини європейської (100 тис. шт.), дуба звичайного (50 тис. шт.), горіха чорного (10 тис. шт.), груші лісової (20 тис. шт.), дуба червоного (100 тис. шт.) та інших порід.