Товариство лісівників України

Новина


22
сер

З Днем державного прапора, українці! Нехай Україна розвивається і процвітає, а прапор країни майорить на вітрі і дарує добру надію українцям на щасливе життя.

23 серпня українці відзначають одне з найважливіших свят незалежної держави – День Державного прапора України.

                             День Державного прапора - історія

  День українського прапора відзначається щороку 23 серпня. На загальнодержавному рівні свято встановлене указом президента України Леоніда Кучми 2004 року.
    23 серпня 1991 року, після провалу путчу в Москві, група народних депутатів внесла синьо-жовтий український стяг до сесійної зали Верховної Ради. Освячення Національного прапора було проведено священиком Петром Бойком. Саме до цієї події і прив'язаний указ президента України Леоніда Кучми, про який говорилося вище.
    Пізніше президент України Віктор Ющенко вніс зміни до цього указу, заснувавши щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.
    А першим задокументованим використанням жовтого і синього кольорів був герб Львівської землі. У Грюнвальдській битві 1410 року проти хрестоносців билися і підрозділи, сформовані на землях, що входять до сучасної України.
    У XVI-XVII століттях запорізькі козаки використовували хоругви різних кольорів, проте з XVIII століття стали використовувати переважно жовто-блакитні. Деякі дослідники вважають відправною точкою розвитку нинішнього національного прапора України 1848 рік, коли під час революції в Австрійській імперії Головною руською радою у Львові вперше був використаний жовто-синій прапор. 1918 року офіційним прапором нової української держави став прапор з таким порядком смуг: зверху розташовувалася синя, внизу – жовта.
    Раніше День прапора святкували тільки в Києві. Столиця відзначала це свято раніше 24 серпня. Саме цього дня 1990 року синьо-жовтий прапор було піднято над Київською міськадміністрацією.
    18 вересня 1991 року президія Верховної Ради України своєю постановою фактично надав синьо-жовтому полотнищу статус офіційного прапора країни. З цього дня під цим прапором починають зустрічати іноземних гостей, приймати присягу військовослужбовці, працювати посольства України, він вивішується в ООН.
    28 січня 1992 року Верховна Рада України прийняла постанову, в якому описано, що Державний прапор України "являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3".