Товариство лісівників України

Новина


23
сер

Просвітницька діяльність лісівників Вінниччини виходить за межі України

У двотижневий маршрут Україною для французьких туристів включили й об’єкти ДП «Крижопільський лісгосп»
   Мешканці французького Ліона за сприянням ГО «Акорд» подорожуватимуть впродовж 15-28 серпня колоритними місцинами Одещини, Вінниччини, Західної України, Києва.
   На Вінниччині французькі туристи побували в Чечельницькому та Крижопільському районах, у Вінниці. Під час подорожі вони познайомились і з діяльністю крижопільських лісівників.
   Гості оглянули сучасні адмінприміщення Заболотненського та Радянського лісництв, мисливський будинок, вольєрне господарство, ділянки з лісовими культурами, ознайомились із роботою виробничих підрозділів підприємства (цех переробки, автопарк, нижній склад). Директор ДП «Крижопільський лісгосп» Володимир Цимбалюк, в. о. головного лісничого Володимир Шестерняк, лісничі Анатолій Чорноіваник та Олександр Тарнавський розповіли про діяльність підприємства, відповіли на питання туристів стосовно структури підприємства, процесу створення, догляду та вирощування лісових культур, систему заготівлі деревини. Туристи щиро цікавились видовим складом місцевої флори та фауни, оглянули вольєр для напіввільного утримання диких тварин, розташований в угіддях Радянського лісництва. На даний момент на 100 га вольєру крижопільські лісівники відновлюють популяцію дикого кабана, якого кількома роками раніше практично знищила епідемія африканської чуми свиней. Сьогодні тут утримують близько ста голів диких свиней та нещодавно завезли 5 голів лані європейської з Гайсинського лісгоспу. Гостям розповіли, що таким чином лісівники не лише Крижопільського, а й інших держлісгоспів Вінницького ОУЛМГ відновлюють популяцію мисливських звірів, випускають їх у дику природу. Лісівники пропагують цивилізоване сучасне полювання, створюють для цього всі необхідні умови, розбудовують мисливську інфраструктуру. У Радянському лісництві побудовано сучасний мисливський будинок, планується зариблення ставків, розташованих поряд із мисливським будинком у мальовничому лісовому закутку. Прибутки від мисливського господарства лісівники знову ж таки вкладають у розвиток мисливського господарства. Адже тваринний світ – це невід’ємна частина цілісної природної екосистеми, а лісівники захищають усі види флори і фауни, допомагаючи утримувати здоровий баланс. Туристи були здивовані тим, що в угіддях лісгоспу є червонокнижний кіт лісовий, цікавились, як лісівники борються із браконьєрством.
  На ділянках із лісовими культурами французи запитували вік молодих насаджень і вік стиглого лісу, цікавились породним складом лісових культур. В.М. Шестирняк розповів туристам, що ліс сам по собі не росте. Для того, щоб отримати високопродуктивні насадження, необхідно вчасно та відповідно до технологічних вимог проводити усі механізовані й ручні догляди. Також не обминули питання глобального потепління та зміни породного складу у зв’язку з всиханням лісів. Гості побачили, як у складі з традиційним для подільських дібров дубом звичайним лісівники вирощують інтродуценти - модрину європейську, горіх чорний, береку лікарську, гікорі. Ці породи з цінною деревиною більш посухостійкі, а на багатих подільських грунтах мають високу інтенсивність росту.
   - Загалом ДП «Крижопільський лісгосп» активно проводить лісівничо-просвітницьку роботу, маючи у підпорядкуванні 4 лісівничо-екологічні просвітницькі пункти, активно співпрацює з громадськістю та учнівськими лісництвами, підтримує екологічні та культурні місцеві ініціативи крижопільчан, плідно співпрацює із районною радою та адміністрацією, - зазначив директор ДП «Крижопільский лісгосп» Володимир Цимбалюк. - Сподіваємося, що візит іноземних туристів до підприємства стане не останнім, і що й надалі туристичні маршрути включатимуть до свого переліку об’єкти лісового господарства.
   Керівник ГО «Акорд» Андрій Мошул, який заодно виступив і перекладачем для французів, спільно із керівництвом Крижопільського району докладає чимало зусиль для налагодження стабільної співпраці між українськими та французькими громадами. Дещо раніше дана громадська організація розробила веломаршрут, який пролягає через Крижопільський, Піщанський та Чечельницький райони Вінницької області, і включає теж об’єкти Крижопільського лісгоспу (лісовий кордон обходу №8 Заболотненського лісництва, базовий лісовий розсадник, еколого-просвітницький центр «Лісовий затишок», де туристи оглядають "Екологічну стежку" з інформаційними стендами).