Товариство лісівників України

Новина


19
сер

На Сумщині відкрили музей лісу

Сумські лісівники розширюють мережу просвітницьких осередків лісівничого спрямування. Музей лісу обласного значення почав діяти у Тростянецькому лісгоспі. Його відкрили у п'ятницю, 16 серпня, приурочивши цю подію ювілейній даті – 70 річниці від дня утворення управління.
   Відлік своєї історії Сумське обласне управління лісового та мисливського господарства розпочало у 1949 році, шляхом виділення зі складу Харківського управління лісового господарства. Період його організації тривав чотири місяці поетапно, починаючи з 4 травня. Останній наказ, виданий по Харківському обласному управлінню лісового господарства, із складу якого і було виділено Сумське,був датований 16 серпня 1949 року. То ж саме 16 серпня і вважається днем утворення управління.
   Святкові урочистості пройшли за участі голови Товариства лісівників України Юрія Марчука, представників обласної, Тростянецької районної та міської влади
   «Дуже хотілося б, щоб це покоління дітей, які сьогодні стоять перед нами, прийшло на ниву лісового господарства, підтримало ті традиції, які склались, і ті династії лісівничі, які у нас були, і вірю, що вони будуть, щоб ліси Сумщини завжди були гарними, зеленими, і продуктивними», - зазначив у своєму вітальному слові Юрій Марчук
   «Мені дуже приємно говорити про велику заслугу лісівників усіх поколінь в питаннях ведення лісового господарства. Адже за матеріалами лісовпорядкування, яке було проведене у минулому році, середній запас на 1 гектарі лісових насаджень нараховує 300 кубометрів, а це – 4 показник у Європі.Всідванадцятьнаших підприємств високоорганізовані, технічно оснащені, мають досить високий кадровий потенціал. За 70 років 25 працівників лісового господарства області були удостоєні звання Заслуженого лісівника. Я вважаю, що це досить висока оцінка нашій роботі», - звернувся до учасників заходу начальник Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Чигринець.
  Першу екскурсію у музеї провели для учасників свята вихованці учнівського лісництва «Нескучанське», закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 2. Не лишились школярі і без святкового подарунка. Тростянецькі лісівники подарували їм навчальний клас під відкритим небом. Перший урок у ньому був особливим, бо пройшов він спільно з присутніми на святі досвідченими лісівниками.
   У ході урочистостей відбулось закладання дендропарку. Гості свята разом з лісівниками та школярами висадили сім дерев, що символізували сім десятиліть історії управління.
   Продовжилось свято подорожжю новоствореною екологічною стежиною, довжиною у 4,3км. Пролягає стежина урочищем «Нескучне» і охоплює 10 зупинок, серед яких плантація горіха чорного, дуб віком до 500 років, Якубів Яр, Грот Німф та інші природні цікавинки тростянецького краю.