Товариство лісівників України

Новина


22
жов

Юні лісівники з Хмельниччини вибороли ГРАН ПРІ на Всеукраїнському зльоті учнівських лісництв

Завершився 15-й Всеукраїнський зліт учнівських лісництв, підбито підсумки, визначені переможці.
З 19-го по 21 жовтня в столиці на базі Національного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді спільно з Кіровоградським обласним Товариством лісівників та Кіровоградським обласним центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді (як переможець попереднього конкурсу, за підтримки Товариства лісівників України, відбувся фінальний етап Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв закладів загальної середньої та позашкільної освіти.
На зліт приїхали 22 команди переможців обласних конкурсів учнівських лісництв з усієї України. Змагалися у різних номінаціях, презентували і захищали науково – дослідницькі  роботи на секціях «Лісовідновлення та лісорозведення», «Захист лісу», «Лісове біорізноманіття», і, звичайно,  відзначали переможців різних номінацій. До складу журі конкурсу входили освітяни, науковці, лісівники.
  За ловами Наталії Чабан, Голови Асоціації учнівських лісництв Кіровоградської області, члена журі огляду виставок і наукових робіт, "...боротьба за призові місця була дуже жорстка, бо рівень представлених наукових праць і організація виставки були дуже високими. В усіх роботах прослідковується співпраця з лісівниками, адже всі наукові роботи, які були представлені на конкурс, пов’язані з роботою в лісі, доглядом за культурами. Лісівники дуже допомагають учнівським лісництвам. Така співпраця і проведення таких конкурсів мають величезне значення для школярів, бо наші діти виросли в селі, і працюючи в лісі, беручи участь у таких всеукраїнських конкурсах, вони відчувають, що рівень знань у них не нижчий за рівень знань у міських школярів, що вони на рівні з ними, що вони можуть робити щось важливе і необхідне для країни, у низ підвищується самооцінка".
Співорганізатором проведення 15-го Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв були  лісівники Кіровоградщини, бо саме учнівське лісництво Кіровоградщини є переможцем попереднього конкурсу, який відбувався  у 2019 році в Чернігові.
 Олег Середюк – Голова Кіровоградської обласної ради Товариства лісівників України вручив переможцям відзнаки і  призи, а команди - переможці отримали грошові винагороди від Товариства лісівників.
 Володар ГРАН ПРІ  отримав винагороду – 18 тисяч грн.
 Команди, які зайняли  І місце, отримали винагороду у 15 тисяч грн. , за ІІ місце  - 12 тисяч грн.;  за ІІІ місце – 9 тис. грн.

Володарем ГРАН ПРІ стала команда зразкового учнівського лісництва  «ПЛІЩИНСЬКЕ» з Хмельниччини (Джус Артем, Олексійчук Яна, Рижова Єлизавета, керівник –  Микола ЗВЕДЕНЮК) 

І місце виборола команда учнівського лісництва «ЗЕЛЕНА ПЛАНЕТА» з Кіровоградської області;

ІІ місце - команда ГОРОДОЦЬКОГО  учнівського лісництва  з Волині  і
команда шкільного лісництва «ОЛЕШКИ» з Херсонщини;

ІІІ місце – поділили:  команда ЖУКИНСЬКОГО  учнівського лісництва на базі Державного підприємства «Вищедубечанське лісове господарство» Київської області ;

команда  СОСНІВСЬКОГО шкільного лісництва з Львівщини  та

команда СЕМЕНІВСЬКОГО учнівського лісництва  з  Чернігівської області.


Журі відзначило високий рівень науково-дослідницьких робіт школярів. Так у 

секції «Лісовідновлення та лісорозведення»:

І місце розділили ДЕНИСЕНКО Єлизавета   вихованка Високобірського  учнівського лісництва з Харківської області та КУЗЬМІЧОВА Марина -   шкільне лісництво «Олешки», Херсонська обл.
І місце присуджено ДУБОВИЦЬКІЙ Юлії -   вихованці шкільного лісництва «Дубок», Полтавська обл. ,  ПАНОВУ Ігорю -  учнівське лісництво «Лісовичок», Луганська обл.  та ПЕРКУН Юлії - учнівське лісництво «Паросток»,  Вінницька обл.

 За ІІІ місце у цій номінації нагородили:

НЕРЕЗОВУ Вікторію - вихованку учнівського лісництва  комунального закладу «Запорізький обласний центр еколого-натуралістичної творчості» ;
ЯКИМЕНКО Юліану -  з Сопівського учнівського лісництва, ДП  «Коломийське лісове господарство», Івано-Франківська обл.
ХОМЯКА Дениса - учнівське лісництво «Діброва», Рівненська обл.

У  захисті науково-дослідницьких робіт в секції «Захист лісу» переможцями стали:

І місце - БЕХ Христина - учнівське лісництво  при гімназії імені В.П.Фількова,  Житомирська обл.
 МИХАЙЛЕНКО Марія – Жукинське шкільне лісництво на базі ДП «Вищедубечанське лісове господарство», Київська обл.
ІІ місце вибороли:
СМИРНОВА Марія - вихованка Миколаївського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді;
СЕМЕНЧУК Аріна -  шкільне учнівське лісництво «Лісовички» з Донецької області.
 ІІІ місце -
КУРИЛО Дар’я - учнівське лісництва «Совенятко»,   Сумська обл.;і

 У  захисті науково-дослідницьких робіт в секції  «Лісове біорізноманіття»

І місце вибороли:
ОЛЕКСІЙЧУК Яна - вихованка зразкового учнівського лісництва «Пліщинське», Хмельницька обл.
ІІ місце:
БАЛАБУШКА Уляна - учнівське лісництво  «Зелена планета»,  Кіровоградська обл..;
ШАМБРА Ксенія  - учнівське лісництво Романковецького ліцею,  Чернівецька обл.;  
ВОРОБЕЙ Аліна -  Семенівське учнівське лісництво,  Чернігівська обл.
  ІІІ місце;
ГОЛОДЮК Мирослава -  Городоцьке учнівське з Волинської області»  
БЕРБЕГА Вікторія  - учнівське лісництво  Кам'яницького опорного закладу загальної середньої освіти I-III ступенів,  Закарпатська обл.;
ТАТОЧЕНКО Юлія  - Соснівське шкільне лісництв, Львівщина;
ГОЛОВАТИЙ Іван - Калагарівське учнівське лісництво, Тернопільська обл.  

Спілкуючись з учнями і керівниками шкільних лісництв, розумієш, наскільки важливими є подібні заходи, де діти відчувають важливість роботи, якою займаються, бо була радість і сльози від перемоги, на яку сподівались і яка стала приємною несподіванкою.

 Були ще відзнаки «За активну участь»  у роботі Зльоту, спільна посадка пам’ятної алеї хвойних рослин, спілкування, обмін досвідом і саджанцями: члени  учнівського лісництва «Совенятко» з Сумщини подарували туї учнівському лісництву «Лісовичок» з Луганщини, а з Луганські школярі привезли сумчанам з Луганщини саджанці сосни.
 Побажаємо учасникам Всеукраїнського зльоту учнівських  лісництв нових перемог.