Товариство лісівників України

Новина


01
чер

Дякуємо Раді директорів Європейської системи сертифікації лісів Німеччини за допомогу!

За попередніми підрахунками Держлісагентства України, станом на початок травня 2022-го року, шкода, завдана лісгоспам від російської агресії, становить 13,2 млрд. грн. Самостійно відновити знищене майно, техніку, екосистеми українським лісівникам дуже непросто, практично нереально, тим більше під час війни. Сьогодні Україні допомагає весь світ, а для того, щоб на Заході розуміли масштаби руйнацій, масштаби катастрофи завдані війною, інформацію про це потрібно доносити до людей світу: розповідати, показувати фотографії і відео, показувати страшну реальність війни, бо від того, якими темпами ми зможемо відновити хоча б частину зруйнованого, відновити екосистеми, залежить і наше життя і життя, мінімум Європи. Тому Товариство лісівників України веде переговори із зарубіжними партнерами, громадськими організаціями, які представляють лісівників у різних країнах світу і які підтримують українців у нашій боротьбі за незалежність.
     Голова ТЛУ Юрій Марчук: «Починаючи з 24-го квітня, Товариство лісівників України проводило перемовини з Радою директорів Європейської системи сертифікації лісів Німеччини про надання фінансової допомоги на відбудову інфраструктурних об’єктів в областях, які були звільнені від окупації. Це, в першу чергу, Сумська, Чернігівська, Київська області і Укрдержліспроект.
     Ні для кого не є секретом, що в тих районах, де пройшла армія російських загарбників, інфраструктурні об’єкти розбиті, зруйновані, розстріляні автомобілі, знищена або вкрадена лісогосподарська техніка, багато наших колег-лісівників залишилися без житла. Тому дуже важливо було донести до німецьких колег інформацію, що така допомога необхідна українським лісівникам, що нам потрібно відновлювати ці об’єкти, бо вони працюють не лише на екологію нашої країни, а й на екологію Європи в цілому.
     Потрібно сказати, що РEFС Німеччини відгукнулися на цю інформацію. Їм були відправлені фотографії розбитих,  зруйнованих, знищених  російськими загарбниками будинків, адмінприміщень, розбитої техніки і сплюндрованих територій лісогосподарських підприємств України, які були під окупацією російської армії. Ці страшні трагічні фотографії були продемонстровані і на Європейській конференції в Дубліні в Ірландії.
     Я хотів би подякувати Марії Мага – генеральному директору PЕFС Україна, яка під час свого виступу в Дубліні і на перемовинах з німецькими колегами з Європейської сертифікації лісів зайняла надзвичайно активну позицію і лобіювала інтереси лісового господарства України і наших підприємств. Це людина, яка не лише впроваджує в Україні європейську систему сертифікації лісів, а й є щирою українкою, патріоткою своєї країни, знаючи прекрасно англійську і німецьку мови, вона змогла донести до наших європейських колег думку про те, що українським лісівникам потрібно допомогти відновити зруйновану лісову інфраструктуру. Після перемовин на рахунок Товариства лісівників України від німецьких колег – лісівників надійшла гуманітарна допомога  у сумі  50 тисяч Євро, яка переведена по курсу національного банку у гривні.
     Нами було прийняте рішення, яке ми узгодили з Головою Держлісагентства , про надання допомоги для відбудову конкретних об’єктів – на відновлення Тростянецького лісництва на Сумщині; на відновлення пожежної хімічної  станції у Городнянському лісгоспі, що на Чернігівщині; на відновлення системи відеоспостереження у Клавдієвському лісгоспі задля пожежної безпеки у лісах Київської області. На ці об’єкти ми виділили по 300 тисяч гривень гуманітарної допомоги, яка надійшла від німецьких лісівників.
     На гуманітарну допомогу  Укрдержліспроекту, де знищена повністю адмінбудівля і комплексна експедиція, втрачена комп’ютерна техніка, ми вирішили виділити 600 тисяч гривень – це гроші на які потрібно придбати ноутбуки, комп’ютери, іншу техніку, щоб наші таксатори могли працювати.
     Я щиро вдячний колегам з Німеччини за надану допомогу, вдячний системі PЕFC Україна і особисто Марії Мага з активну позицію, за патріотизм, за те, що вона змогла гідно представити інтереси українського лісу в Європі.
У червні у нас будуть чергові перемовини з цього питання і маю надію, що колеги-лісівники з європейських країн і далі підтримуватимуть Україну з відновлення інфраструктурних об’єктів лісового господарства країни, яке зруйноване рашистською армією.
     Дякую Раді директорів Європейської системи сертифікації лісів Німеччини за надану лісовому господарству нашої країни підтримку у цей складний для України час!"

     З повагою, Голова Товариства лісівників України   Юрій Марчук